Aszad embereinek levadászása egész jól megy a németeknek – de a terrorista "menekültek" nyakon csípésében valamiért nem jeleskednek ennyire

Emberiesség elleni bűncselekmények alapos gyanúja miatt elfogták Németországban a szíriai titkosszolgálat két munkatársát, akik ellenzékiek ezreit kínozhatták meg – közölte szerdán a szövetségi legfőbb ügyészség.

A gyanúsítottakat Berlinben, illetve Rajna-vidék–Pfalz tartományban vették őrizetbe még kedden, és az illetékes bíróság utasítására előzetes letartóztatásba helyezték őket. Az üggyel összefüggésben a német és a francia hatóságok együttműködése révén Franciaországban is elfogtak egy embert, ugyancsak kedden.

Az egyik németországi gyanúsított, a legfőbb ügyészség közleményében Anwar R. néven azonosított 56 éves férfi az úgynevezett általános titokszolgálat magas beosztású munkatársa volt a szíriai háború kezdetén, 2011 áprilisától 2012 szeptemberéig. A főváros, Damaszkusz és térsége biztonságáért felelős egység nyomozati osztályát és a hozzá tartozó börtönt vezette, így ő határozta meg az intézmény munkarendjét, a "rendszerszerűen alkalmazott brutális kínzási módszerekkel" együtt.

Hírdetés

A másik gyanúsított, az Eyad A. néven azonosított 42 éves szíriai állampolgár ennél az egységnél dolgozott, dezertőrök, tüntetők és gyanúsnak ítélt személyek kézre kerítésében és fogva tartásában működött közre. A 2011 júliusától 2012 januárjáig végzett tevékenysége során legkevesebb kétezer ember bántalmazásában és kínzásában, és két ember meggyilkolásában segédkezett a német szövetségi legfőbb ügyészség szerint.

Mindketten 2012-ben hagyták el hazájukat – áll a közleményben. A Spiegel Online hírportál értesülése alapján menedékkérőként érkeztek Németországba. Anwar R. soha nem titkolta múltját, bizonyára úgy vélte, hogy kellőképpen eltávolodott a Bassár el-Aszad szíriai elnök uralmával szembeni mozgalmak elfojtásán dolgozó titkosszolgálattól azzal, hogy elmenekült az országból – írta a hírportál.

Hozzátették, hogy a német hatóságok nemzetközi együttműködéssel az "Aszad-rezsim" több mint két tucat további tisztségviselője ellen is nyomoznak emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »