Aszad-ellenes dzsihadista koalíció alakult Aleppó körül

Összeolvadt több kisebb Aszad-ellenes szervezet a Dzsabhat Fatah as-Sám nevű szélsőséges csoporttal, az új alakulat a Tahrír as-Sám (Szíria Felszabadítása Testülete) nevet vette fel – közölte az újonnan létrejött szervezet szombaton.

A korábban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként tevékenykedő an-Nuszra Front néven ismert Fatah as-Sámhoz négy kisebb Aszad-ellenes szervezet csatlakozott, köztük az aleppói Aszad-ellenes csoportok egyik legbefolyásosabbja, a Núreddín az-Zinki, létrehozva így a Tahrír as-Sámot. Az új szervezetet élére hírforrások szerint Abu-Dzsábir Hásim sejk, az ugyancsak iszlamista elveket valló Ahrár as-Sám Aszad-ellenes szervezet volt vezetője került.

Értesülések szerint a sejk tűzszünetet jelentett be a Dzsabhat Fatah as-Sám és más frakciók között. A szélsőséges szervezet a héten indított támadást több, magukat az asztanai béketárgyalásokon képviselő szervezet ellen. A szélsőségesek azzal vádolták ezeket a csoportokat, hogy összeesküdtek ellene az Oroszország, Irán és Törökország által szervezett kazahsztáni megbeszéléseken.

Hírdetés

A Tahrír as-Sám frakciói nem vettek részt a béketárgyaláson. A megtámadott csoportok a héten beolvadtak az Ahrár as-Sámba, amely értesülések szerint összecsapott a még szombaton is támadásokat végrehajtó Fatah as-Sámmal.

Az AFP francia hírügynökség rámutatott, hogy a bejelentést heves harcok és a Fatah as-Sám előrenyomulása előzte meg, Idlíb tartományban két települést is elfoglalt a rivális csoportoktól.

Megfigyelők szerint így két nagy, egymással versengő iszlamista szervezet ellenőrzi az észak-szíriai Idlíb tartomány nagy részét és Aleppó város környékét, bár az AFP emlékeztetett, hogy a két szervezet a Dzsais al-Fatah nevű koalíció alapító tagja, és szövetségben harcolt a szíriai kormányerők és szövetségesei ellen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »