Assad Putyinnak: Aleppo Szíria Sztálingrádja, a cél a végső győzelem

Assad Putyinnak: Aleppo Szíria Sztálingrádja, a cél a végső győzelem

Aleppo ostroma a sztálingrádi csatához hasonlít, ahogy sok más városé is Szíriában, ellenállásuk pedig azt mutatja, hogy a közel-keleti ország, valamint lakossága és hadserege nem érhetik be kevesebbel, mint a terrorizmus feletti végső győzelemmel és az agresszióval való teljes leszámolással – olvasható Bashar Al-Assad szíriai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címzett üzenetében.

A május 9-i győzelem napi ünnepségek alkalmából küldött távirat szövegének részleteit csütörtökön tették közzé a szíriai elnöki hivatal Facebook-oldalán.

„Oroszország álláspontja és Szíriának juttatott támogatása a terror elleni harcban Moszkva azon politikája folytatásának minősül, amely az igazságtalanság ellen és a nemzetek igaz törekvéseinek győzelméért lép fel” – szögezte le üzenetében Assad.

Az iratban a szíriai elnök emlékeztetett Oroszország szerepére a fasizmus legyőzésében, emellett pedig arra, hogy az országnak milyen árat kellett ezért fizetnie.

„Oroszország és népe hatalmas árat fizetett a nácizmus szétzúzásáért. Számos nemzedék századokig emlékszik majd erre a történelmi győzelemre” – olvasható a dokumentumban.

Hírdetés

Aleppoból csak a váz maradt

A Moszkvától 900 kilométerre délre fekvő Sztálingrádban hat hónapig dúlt az ütközet, amely 1943. február 2-án ért véget a 6. német hadsereg maradványainak kapitulációjával. A példátlan kegyetlenséggel vívott utcai csatákban a Vörös Hadsereg, illetve a Wehrmacht és szövetségesei több százezer embert veszítettek.

Oroszországban május 9-én ünneplik a második világháború végét az európai hadszíntéren, orosz elnevezéssel a Nagy Honvédő Háború befejezését. A fővárosban a Szovjetunió győzelméről katonai parádéval és számos rendezvénnyel emlékeznek meg.

Az ENSZ politikai ügyekben illetékes helyettes főtitkára csütörtökön kijelentette, hogy az öt éve tartó szíriai polgárháború egyik legsúlyosabb fejleménye Aleppó bombázása volt az elmúlt két hét során. A korábban Szíria második legnépesebb városának és kereskedelmi központjának számító település „szisztematikus rombolás” tárgya, és egyre inkább már csak „a váz maradt meg abból, ami egykor volt” – mondta a diplomata.

Orientalista.hu – MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »