Árvízvédelmi gyakorlat zajlott Ipolygalsán

Árvízvédelmi gyakorlat zajlott Ipolygalsán

A hétvégén közös árvízvédelmi gyakorlatot tartott a magyarországi Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel Ipolygalsán, amelyen részt vettek a helyi önkéntes tűzoltók is.

Renner Péter, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület kommunikációs vezetője portálunknak elmondta, a Visegrádi Alap által támogatott képzési program keretében az együttműködő szervezetek tagjai megismerték egymás munkamódszereit és technikai eszközeit, amelyeket az árvíz elleni védekezés során alkalmaznak a két országban.

Az egész napos rendezvényen homokzsákos töltés-magasítást, mobilgátak telepítését, elöntött területek szivattyúkkal történő vízmentesítését, valamint rézsűs gátak hullámverés és átázás elleni, fóliázással történő védelmét gyakorolták a résztvevők

– tette hozzá a kommunikációs vezető.

Mesiarik Marián, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke hozzáfűzte: a projekt keretében ez volt a második szlovákiai gyakorlat.

Az első alpintechnikai mentés volt a füleki várból, valamint tűzoltási gyakorlat. Ezeken kívül további kettő valósul meg Magyarországon. A projekt célja egy nemzetközi mentőcsapat létrehozása az Ipoly vízgyűjtőjén, amely vészhelyzetben segítheti egymást

Hírdetés

– nyilatkozta Mesiarik.

A projektből folyamatosan zajlanak az iskolázások is. A fülekiek a közelmúltban végeztek el egy ötnapos alpintechnikai tanfolyamot Miskolcon. Továbbá búvártanfolyamon, kishajóvezetői, motorfűrész-kezelői, elsősegélynyújtó, valamint A, C és E kategóriás gépjármű-vezetői képzéseken, illetve közös felkészítő gyakorlatokon fognak részt venni annak érdekében, hogy baj esetén minél hatékonyabban tudjanak segíteni a határ mindkét oldalán.

A projekt időtartama másfél év. Ez év nyarán indult és jövő ősszel zárul. A partnerek bíznak abban, hogy a projekt lezárta után is folytatódik az együttműködés.

Szeretnénk további tanfolyamokat elvégezni, illetve tökéletesíteni, fejleszteni a meglévő tudásunkat. Nagy segítség lenne, ha felszerelésre is tudnánk pályázni. A képesített szakemberek ugyanis meglesznek, viszont a felszerelést is be kell hozzá biztosítani

– zárta Mesiarik Marián.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »