Árulkodó levelet küldtek Bidennek az ukránok

Árulkodó levelet küldtek Bidennek az ukránok

Ukrán közéleti személyiségek, ellenzéki parlamenti képviselők, újságírók és aktivisták levelet küldtek Joe Biden amerikai elnöknek, arra kérve őt, hogy vizsgálja felül azt a döntést, miszerint az Egyesült Államok nem vezet be szankciókat az Északi Áramlat-2 orosz gázvezetéket üzemeltető vállalatokkal szemben – számolt be vasárnap az Ukrajinszka Pravda című hírportál.

A levélben – amelyet 47-en írtak alá – rámutattak arra, hogy s gázvezetékről nemrég született amerikai-német egyezség veszélyezteti a transzatlanti biztonságba és az ukrajnai reformokba már befektetett amerikai támogatásokat, és nem nyújt megfelelő biztonsági garanciákat a projekt által érintett országok számára.

"A két ország által az Északi Áramlat-2-ről kiadott nyilatkozatban foglaltak az orosz állami költségvetésbe juttatnak több pénzt, amelyet az Egyesült Államok elleni cselekményekre és az Ukrajna elleni katonai agresszió finanszírozására fordíthatnak. Ezt a pénzt önkényuralmi rendszerek támogatására és az ukrán nép mellett a fehéroroszok, a grúzok és Oroszország többi szomszédja ellen fordítják annak megakadályozására, hogy maguk dönthessenek a saját sorsukról" – hangsúlyozták.

Az amerikai elnök közbenjárását kérők úgy vélik, Oroszországnak lehetősége nyílik arra, hogy Ukrajnát és Európát a gázellátás leállításával vagy megszüntetésével zsarolja, illetve szabotálja, és ellehetetlenítse az Ukrajnán keresztüli gázszállítást.

Hírdetés

Az aláírók ezért azt szorgalmazzák, hogy töröljék el azt az előírást, amely szerint a szankciókról szóló jelentéseket augusztus végéig be kell nyújtani az amerikai kongresszushoz, vonják vissza az Északi Áramlat-2 elleni szankciók indokolatlan lemondását, és követeljék meg a gázvezeték beindításához szükséges összes tanúsítvány megszerzését.

Kiemelték: az Északi Áramlat-2 olyan európai üzleti körök gazdagodásához is hozzájárul, amelyek védelmezik Vlagyimir Putyin orosz elnök szerintük önkényuralmi politikáját. "Ez nem az az út, amelyhez Amerika vissza kívánt térni. Nagyon nehéz lesz hinni a demokrácia hatalmának helyreállításában anélkül, hogy átgondolnák a döntésüket" – fogalmaztak levelükben.

A levél aláíró között van két képviselő a Petro Porosenko volt elnök vezette Európai Szolidaritás és kettő a Hang párt frakciójából, valamint Aljona Hetymancsuk, az "Új Európa" elemzőközpont igazgatója, vagy Mihajlo Zsernakov, a DEJURE Alapítvány vezetője.

Az Egyesült Államok és Németország másfél hete jelentette be, hogy hivatalosan megállapodott a gázvezeték építésének befejezéséről. Erről közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben Ukrajnának is tettek néhány ígéretet. Berlin például pénzügyi segélyt ígért.

Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart. Kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »