Árulás, kollaboráció, jellemtelenség – politikusi reakciók Bugár Bélára

Árulás, kollaboráció, jellemtelenség – politikusi reakciók Bugár Bélára

Összeszedtük a pártelnökök reakcióit Bugár Béla pálfordulására. De megmutatjuk azt is, milyen nyilatkozatok hangzottak el a Most-Híd politikusaitól a Smerrel való együttműködésre. Szavak és tettek egymás mellett. Jó olvasást.

A legdurvább reakciók a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában volt, ahol a nyolc, parlamentbe jutott párt képviselői találkoztak. Erről szóló beszámolónkat itt olvashatjátok.

Matovičék, Kollárék csalódottsága már a stúdióba menet nyilvánvaló volt. Ezeket mondták az aktuality.sk kérdéseire Bugár árulásáról:

Igor Matovič
„Ez a legnagyobb árulás a választókra, amit Szlovákia valaha megélt.A kormányhivatalban ülő bácsi forgatókönyve szerint haladunk.”

Boris Kollár:
„Bugár Béla a választások előtt azt mondta, hogy a jellem dönt. Úgy tűnik, tényleg ez döntött (…) Hihetnek nekem, nem politikus vagyok. Ez volt a jelszavam a választások előtt. Olyan politikus, mint Danko, nem akarok lenni. Nagyon szívesen leszekk nem stadard politikus. Tudja milyen az? Olyan aki, ha a választások előtt mondd valamit, azt a választások után is tartja, aki az embereknek felel és nem az oligarcháknak.”

Bugár Béla:
„Nem reagálok olyanokra, akik képtelenek kompromisszumot hozni”. – Bugár Béla (Most-Híd) arra a kérdésre, hogy mit szól Richard Sulík facebook bejegyzéséhez arról, hogy csak színházat játszik.

Veronika Remišová, az OĽaNO listavezetője:
„A Most-Híd viselkedésében szembeötlő, hogy úgy táncol, ahogy az SNS fütyül. Először világos „nem”-et mondtak a Smerre, majd az SNS állásfoglalása után gyorsan, még aznapBugár Béla kijelenti, hogy „hajlandóak vagyunk tárgyalni, ha meghívást kapunk. Ha a Smer-SD meghív minket, tárgyalhatunk a stabil kormányalakításról”.

Ez igazán megmosolyogtató. Még sosem volt a (szlovák) nemzetiek és a magyarok között ilyen szoros együttműködés és kollaboráció. A biznisz hátér sokkal erősebb, mint bármilyen elv. Így ellenzékbe vonulunk, és higgyék el, hogy nagyon oda fogunk figyelni az összetákolt oligarchakormányra.

Hírdetés

Most pedig nézzük meg, mit nyilatkoztak a választások előtt a Most erős emberei egy esetleges Smerrel való kormányról. Először Simon Zsolt, majd Lucia Žitňanská.

Simon Zsolt: Ha a Most-Híd összeáll a Smerrel, kiszállok.
A .týždeńnek adott interjúban arról beszélt, hogy ha összeáll a mostani kormány, kiszáll. A teljes interjú itt olvasható):

A beszélgetés ellenére félek attól, hogy összeállnak a Smerrel. Tehát még egyszer: szavazzak a Most-Hídra?
Meggyőződésem, hogy igen.

 És mi van a félelmemmel?
Alaptalanok.

 Tehát azt mondja, hogy a Most biztosan nem áll össze a Smerrel?
Mély meggyőződésem, hogy ez a helyzet a választások után nem merül fel.

 Mit csinál akkor, ha mégis?
Ez az irány vállalhatatlan lenne számomra.

Lucia Žitňanská:
“Elutasítunk minden célzást a Most-Híd és a Smer együttműködésére, mint ahogy Igor Matovič tette ma (szombaton). Álláspontunkon semmi sem változott, Robert Fico meghívását a kormányalakításra elutasítottuk, és tovább folytatjuk a tárgyalásokat a jobboldali kormány létrehozásának feltételeiről. Ennél fontos kérdés lesz, hogy mennyi szavazatot tudnak biztosítani ezek a pártok saját klubjukban egy ilyen többséghez, beleértve Igor Matovič mozgalmát, az OľaNO-t.”

Ennyit a választások előtt és után elhangzott legfontosabb nyilatkozatokról. A többi már emberi karakter és tartás kérdése.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »