Ártatlannak nyilvánítottak egy istenkáromlással vádolt keresztényt Pakisztánban

Ártatlannak nyilvánítottak egy istenkáromlással vádolt keresztényt Pakisztánban

A Fides, az Evangelizációs Dikasztérium hírügynökségének február 16-i jelentése szerint enyhültek a társadalmi és vallási feszültségek a pakisztáni Pandzsáb tartományban, Fajszalábád térségében, miután az istenkáromlással vádolt Younis Masih-t ártatlannak nyilvánították, felmentették a vádak alól, és a rendőrség szabadon engedte a keresztény férfit.

A férfit az elmúlt napokban istenkáromlás vádjával tartóztatták le, miután egy nő feljelentette. Susan Fatima azzal vádolta, hogy belépett az otthonába, és megtámadta, kifejezve, hogy nem tartja tiszteletben a Koránt. A nő és családja közel másfél éve tért át a muszlim hitre.

A feljelentést követően Younis Masih önként jelentkezett a rendőrségen, hogy tisztázza az esetet. A helyi keresztények megerősítették a férfi ártatlanságát, és koholt vádakról beszéltek. A kihallgatások új fordulatot eredményeztek: Susan Fatimát is letartóztatták, hogy további vizsgálatokat folytassanak az esettel kapcsolatban. Ez az érdekes fejlemény rávilágít arra, hogy istenkáromlási vádak esetén alapos vizsgálatra van szükség a felelősség és az igazság megállapítása érdekében.

A Masih család védelmét képviselő Aneeqa Maria Anthony ügyvédnő hangsúlyozta: a fajszalábádi keresztény közösségben bizalmat ébresztett e peres ügy pozitív kimenetele, különösen, mert a hatóságok támogatták az igazságszolgáltatást és minden egyén jogainak védelmét, vallási meggyőződésüktől függetlenül. „Masih esete felhívja a figyelmet a tisztességes és pártatlan jogi eljárások fontosságára és a hamis vádak veszélyére” – mutatott rá a CLAAS rövidítésű jogi és kártérítési civil szervezet.

Shakoor Alam jaranwalai lelkipásztor szerint az incidens mögött feltételezhetően egy földvita áll, az istenkáromlás vádja csak hamis ürügy lehetett. „A rendőrségnek kötelessége feltárni az igazságot, megakadályozva az istenkáromlási törvényekkel való visszaélést a személyes vitákban” – jegyezte meg a lelkipásztor.

Hírdetés

Nasir Saeed, a CLAAS civil szervezet vezetője szerint „Younis Masih esete rávilágít az istenkáromlási törvényekkel való visszaélésre Pakisztánban”. Elismerően szólt az ügy megfelelő belátással történt kivizsgálásáról, ami Masih szabadon bocsátásához és Fatima letartóztatásához vezetett, aki hamisan vádolta meg a férfit. „Ez azonban nem egyedülálló. Az ilyen esetek, ha nem vizsgálják ki, tragikus következményekkel járhatnak: néhány ártatlan ember hosszú évekig börtönben sínylődhet, akár meg is ölhetik őket” – hangsúlyozta Nasir Saedd.

A Fajszalábád térségében található Jaranwalában 2023 augusztusában történt „kollektív támadásnak” is hasonló volt a dinamikája: istenkáromlással vádoltak két keresztényt, akik tagadják a jogsértést, hamis vádaknak nevezve azokat. A civil szervezet vezetője szerint Pakisztán új kormányának, amely a közelmúltbeli választások után alakul meg, „törvényi reformokat kell végrehajtania a további igazságtalanságok megelőzése és minden állampolgár jogainak védelme érdekében”.

A pakisztáni büntető törvénykönyv szerint az istenkáromlás halálbüntetéssel vagy életfogytiglani börtönbüntetéssel büntethető, három cikkely – ​​együttes nevén a „blaszfémiatörvény” – alkalmazásával, amelyek súlyosan büntetik az iszlámmal szembeni káromlást.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »