Ártalmatlannak tűnik, pedig nagy veszély leselkedik most a kutyákra

Ártalmatlannak tűnik, pedig nagy veszély leselkedik most a kutyákra

A penészes dió okozta mérgezés kifejezetten gyakori ebben az időszakban – mondta Rusvai Miklós virológus. De más rizikója is van a diónak.

Az elmúlt időszakban egyre több kutyát visznek orvoshoz diómérgezés miatt. A fertőzést a penészes dióban megtelepedő gombák okozzák, és akár végzetes is lehet – mondta Rusvai Miklós. A virológus szerint árulkodó tünet a kutya rángása, remegése vagy váratlan félénksége. Ilyen esetekben azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

„Tulajdonképpen nem a dió mérgező, hanem az ősszel lehullott és a tél folyamán beázott, megpenészedett, megavasodott dió veszélyes. Több gombafaj is képes megtelepedni benne” – hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós. Ezekben ugyanis olyan gombák telepedhetnek meg, amelyek a dió ízét nem rontják, ugyanakkor veszélyes méreganyagokat termelnek – tette hozzá a virológus.

Az egyik kórokozó például a penitrem-A nevezetű mérget termeli, és ez nagyon sokszor idegrendszeri tüneteket okoz.

„Tudatzavart, kontrollálatlan mozgást, remegést, egyes izomcsoportok rángatózását képes előidézni”

– sorolta.

Hírdetés

A tünetek jelentkezésekor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert ha túl későn kezdik meg a kezelést, végzetes kimenetelű is lehet a fertőzés – tette hozzá Rusvai Miklós

„A hánytatás segíthet, de ezt is jobb, hogy ha szakember végzi, hiszen házi körülmények között nem könnyű meghánytatni egy kutyát, vannak erre megfelelő gyógyszerek, tehát sokkal jobb, ha ezt is állatorvos végzi megfelelő higiénikus feltételek mellett. Célravezető, ha állatorvoshoz visszük ilyenkor a kutyát” – mondta Rusvai Miklós.

Arra is figyelmeztetett, hogy a mérgező anyagok jelenléte mellett

a mérete miatt is veszélyes lehet a dió,

hiszen könnyen beékelődhet a kutyák gégéjébe, és fulladást, illetve bélelzáródást is okozhat.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »