Arra szólították fel a gyerekeket, hogy beszéljék rá szüleiket a vásárlásra

Két film előzetes korhatár-besorolásáról hozott döntést, egy szolgáltatót pedig kiskorúaknak szóló hirdetés miatt figyelmeztetett többek között ezen a héten a Médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint a Médiatanács e heti előterjesztései között szerepelt az M-Lite Kft. (Ozone FM 96,3 Miskolc) egy gyermekeknek szóló hirdetéséről készült analízis. E szerint a reklám közvetlenül szólította fel a kiskorúakat arra, hogy rábeszéljék szüleiket egy termék megvásárlására. Az NMHH azt írta: a jogsértést elismerték, s mivel ettől a szolgáltatótól ilyen irányú jogsértő magatartást először tapasztalt a testület, ezért a médiaszolgáltatót a jogkövető magatartás betartására figyelmeztette.

Hírdetés

A Médiatanács ugyancsak a héten megállapította azt is, hogy az Actor Informatikai és Nyomda Kft. (Pont TV), a GA-BU Média Kft. (Csurgói Városi Televízió), valamint a DSTV Média Kft. (DSTV Dunaújvárosi Televízió) is elmulasztotta adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését. A fokozatosság és arányosság elve alapján a testület az Actor Informatikai és Nyomda Kft.-t a jogsértő magatartástól való tartózkodásra hívta fel, a GA-BU Média Kft.-t és a DSTV Média Kft.-t pedig 60-60 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

Emellett előzetes korhatár-besorolásról is döntött a Médiatanács. Az NMHH közleménye szerint a televízió-műsorok korhatár-besorolását a legtöbb esetben a médiaszolgáltatók végzik, azonban vitatott tartalom esetén a szolgáltató kérelmére a Médiatanács előzetesen is besorolja a műsorokat. Ezúttal az AMC Networks Central Europe Kft. – élve a lehetőséggel – előzetesen besoroltatta a „Karátos védelem” és a „Mama Jack” című műsorait. A testület mindkét műsorszámot a IV. (tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott) korhatári kategóriába sorolta – olvasható az NMHH közleményében.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »