ÁRPÁD-HÁZI SZENT IMRE KORONAHERCEG- rejtélyes halál

ÁRPÁD-HÁZI SZENT IMRE KORONAHERCEG- rejtélyes halál

ÁRPÁD-HÁZI SZENT IMRE KORONAHERCEG, aki valamikor 1000. és 1007. között született Székesfehérvárott és 1031. szeptember 2-án egy vadászat során halt meg valahol Bihar Vármegyében.
Szent István király és Boldog Gizella királyné fia, Magyarország trónörökös koronahercege, Szent Gellért vértanú püspök tanítványa, Isten tisztaságos lilioma…

A rejtélyes halál

A Hildesheimi Évkönyv szerint 1031. szeptember 2-án halt meg egy vadkan-vadászat közben. A magyar krónikák szerint a baleset helyszíne az Igyfon-erdőség volt, amelyet Biharral azonosítanak, de van olyan feltételezés, miszerint a Bakonyban történt a szörnyű tragédia. A magyar krónikák nem említik a vadkan balesetet, arról csupán a német krónika tud. A halál okait azóta is kutatják történészek és amatőr kutatók. Vannak olyan feltevések, hogy Vazul vagy fiai ölették meg a herceget, mások a vadkan jelentésű, és élve eltemetett Tonuzoba bosszúját látják az esetben. Elképzelhető, hogy nem a magyarok között dúló viszály miatt halt meg a herceg, hanem idegenek végeztek vele és nem vadászaton, hanem méreggel. Bakay Kornél megtalálta a Chronica Hungarorum mixta Polonorum című korabeli forrást, mely szerint Henrik (Imre) Szlavonia nemes hercege súlyos betegségbe esve nyolc napi haldoklás után a kilencedik napon 9 órakor a lelkét kilehelte. Ez a leírás mérgezésre utal. Sokan II. Konrád kíséretében keresik az elkövetőt, a német béke delegáció ugyanis Imre halála idején hazánkban tárgyalt a béke feltételeiről. Fennállt annak a lehetősége, hogy Konrád után Imre örökölje a német-római trónt, talán ezt akarták megakadályozni egyes német érdekkörök.

Hírdetés

Az igaznak, ha időnap előtt hal is meg, nyugalomban lesz része. Mert a tisztes aggkort nem a hosszú élet adja, nem függ az évek számától. Sokkal többet ér az embernek a megfontoltság, mint az ősz haj, és a bűntelen élet, mint a magas kor.
Mivel kedves volt Isten előtt, szerette az Isten, és elvitte, mert bűnösök közt folyt az élete. Elragadta, hogy a gonoszság ne ártson értelmének, és az álnokság el ne csábítsa a lelkét. Mert a bűn igézete elhomályosítja a jót, és a szenvedély bódulata megrontja az ártatlan lelket. Aki korán tökéletes lett, nagy kort ért meg.
Kedvét találta lelkében az Úr, azért sietett kimenteni a romlottság köréből. Látják ezt az emberek, de nem értik, és nem veszik szívükre, hogy kegyelem és irgalom vár az Úr választottaira, és oltalom a szentjeire. (Bölcs 4, 7-15)

The post ÁRPÁD-HÁZI SZENT IMRE KORONAHERCEG- rejtélyes halál appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »