Ármány és szerelem a Fehér Házban – megjelent a Múlt-kor őszi extra különszáma

Ármány és szerelem a Fehér Házban – megjelent a Múlt-kor őszi extra különszáma

Melyik elnök beiktatási beszédén vettek részt későbbi gyilkosai? Miért párbajozott Andrew Jackson egy ügyvéddel? Ki aludt vendégként Lincoln rózsafa ágyában? Az USA első emberei közül kire támadtak rá női merénylők? Ezekre és még sok más, az Egyesült Államok vezetőivel kapcsolatos kérdésre ad választ a Múlt-kor őszi különszáma. De a magazinból az is kiderül, hogy kiben talált vigaszt Arany János lányának elvesztése után, vagy hogy I. Rákóczi György milyen módszerekkel nevelte fiait, hogy méltóvá váljanak a nevükhöz.

Legendás beiktatási beszédek. Kennedy beszéde olyan jól sikerült, hogy még ma is idéznek belőle, Washington második beiktatási szónoklata viszont olyan röpke volt, hogy sokan lemaradhattak róla, míg Reagané több szempontból is frappánsnak értékelhető. De vajon ki az, akinek a halálát okozta élete szónoklata? Vajon melyik amerikai elnök nyelvbotlásán nevettek a legtöbbet? És a legfontosabb: miért lasszózta meg Eisenhowert a beiktatásán egy lóháton érkező cowboy?

Az Egyesült Államok vezetőinek háborús tapasztalatai. Az USA elnökének lenni kivételes hatalommal és felelősséggel jár. Ezek közül az egyik az, hogy ő a főparancsnoka az amerikai fegyveres erőknek, így az elnökválasztásokon általában nagy hangsúlyt kap a jelöltek katonai múltja. A Fehér Ház lakóinak többsége elmondhatta magáról, hogy szolgált valamelyik fegyveres erő kötelékében, sőt néhányan háborúkban is bizonyították rátermettségüket.

First Ladyk politikai szerepben. A XX. században többször előfordult, hogy az éppen regnáló amerikai elnök felesége nem pusztán házastársként, hanem az ország kormányzásának alakítójaként is viselkedett. Ezt a magatartást az Egyesült Államok közvéleménye sokszor vegyes érzésekkel fogadta. Az alapító atyák szándékai és az alkotmány szerint ugyanis a politikai rendszer és a szabadság védelme megkívánja, hogy senki se működhessen hivatalos minőségben ellenőrzés nélkül.

Amerikai elnökök nyilvános magánélete. Az átlagember számára talán nincs vonzóbb és érdekesebb, mint meglátni az úgynevezett hatalmasok botlásait. Ez azért is lehet így, mert a különböző ballépések és erkölcsi normasértések fényében a mi gyengeségeink is más megvilágításba kerülnek. Ez alól az Egyesült Államok elnöke – akire gyakran úgy utalnak, mint a szabad világ legerősebb embere, illetve az amerikai politikai rendszer és hatalom első számú megtestesítője – sem lehet kivétel.

Hírdetés

A különszám cikkeiből kiderül, hogy miért a „megosztott ház” kifejezés jellemezte leginkább Abraham és Mary Lincoln házasságát. Megtudhatjuk, hogy John F. Kennedy édesapja miért fizette le a menyét, hogy ne hagyja el a kicsapongó életet élő férfit, és miért foglalkozott Jackie ezek után inkább a Fehér Ház felújításával. De nyomon követhetjük azt is, miként került Woodrow Wilson második felesége az Egyesült Államok élére, és hogyan lett belőle „az USA első női elnöke”.

A világ legveszélyesebb hivatala. Az USA első emberének pozíciója a nyilvánvaló presztízse ellenére soha nem volt biztonságos állás. Eddig összesen négy elnököt gyilkoltak meg, és további négy a hivatali ideje során hunyt el. Akik ebben rendszert látnak, azok általában az úgynevezett húszéves átkot szokták emlegetni. Ez alapján akit kerek esztendőben választanak meg, annak nem sok esélye van kiszolgálni az elnöki ciklusát.

Abraham Lincoln meggyilkolása. Abraham Lincolnt manapság is az Egyesült Államok egyik legnagyobb vezetőjeként emlegetik, arcmása felkerült a Mount Rushmore-ra is. A republikánusok első elnökét az amerikai polgárháború utolsó napjaiban ölték meg. A merényletet egy kiterjedt csapássorozat részének szánták, hogy ezzel fordítsák meg a háború menetét, de végül csak Lincoln esett áldozatul a gyilkos tervnek.

A Múlt-kor 2024. őszi extra különszámában olvashatnak még híres magyar férfiakról, akik a művészetekben, irodalomban, vagy éppen a politikában való helytállásukon túl kiemelkedő módon eleget tettek apai kötelességeiknek is. Széchenyi István 15 gyermeket nevelt és látott el atyai jótanácsokkal, Bartók Béla pedig mindkét fiát sokoldalúan edukálta. De a hasábokra került az is, hogy miként alkalmazta Németh László a kísérleti pedagógiai nézeteit lányainak nevelésében, és hogy milyen emlékeket őriz Antall Péter édesapjáról, Antall Józsefről, a rendszerváltás utáni Magyarország első szabadon választott miniszterelnökéről.

Legfrissebb számunk október 16-tól kapható a Spar, Tesco, Auchan üzletekben, a Libri könyvesboltokban, a nagyobb újságárusoknál és benzinkutakon. A magazinra itt lehet előfizetni.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »