Árkossal közösen vásárolnak buszokat

Árkossal közösen vásárolnak buszokat

Tizenkét elektromos autóbusz megvásárlására társul Sepsiszentgyörgy és Árkos önkormányzata. A környezetkímélő személyszállítást szolgáló járműveket az országos helyreállítási terv (PNRR) keretén belül kívánják beszerezni összesen 38,7 millió lejért, a működtetésükhöz szükséges töltőállomásokat pedig – szám szerint 45-öt – a fejlesztési minisztérium hozzájárulásából építi meg Sepsiszentgyörgy – közölte Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, aki szerint a közeljövőben más községekkel is kötnek majd hasonló partnerségi szerződéseket.

Az Árkossal közösen beszerzendő 12 méteres buszok nem csupán a két település között fognak majd közlekedni, hanem az egész kistérséget kiszolgálják. Ezek a buszok már az új, a várost és környékét is magában foglaló mobilitási terv részeiként érkeznének Háromszékre, a tervet még ezután fogadják el a Sepsiszentgyörgy metropoliszövezetéhez csatlakozó községi önkormányzatok – magyarázta az alpolgármester. Árkossal azért kötöttek külön társulási szerződést, hogy a május 16-án lezáruló határidőn belül pályázni tudjanak, mert a helyreállítási terv sokkal szűkebb határidőket szab, mint a regionális operatív tervek; később ezek keretén belül is pályázni fognak, akkor már az új mobilitási terv és városfejlesztési stratégia birtokában (ezeket minden hétéves uniós ciklusban frissíteni kell), de erről a kiírásról sem akartak lemaradni.

Hírdetés

Sepsiszentgyörgy az előző uniós költségvetési ciklusban, a 2017-ben elfogadott, még érvényben levő mobilitási terv alapján is pályázott 12 elektromos buszra, ezekre nemrég hirdették meg a közbeszerzési eljárást: hat kisebb (9 méter hosszú) és hat nagyobb (12 méteres) járművet készülnek megvenni, emellett pedig buszmegállókat építenek, végállomásokat hoznak létre, illetve korszerűsítenek. Az előző ciklus 2020-ban járt le, az ebben elnyert pályázatokat 2023 végéig kell megvalósítani.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »