Arcot akartak adni a megtorlásnak – nyilvánosak a vérbírók adatai

Arcot akartak adni a megtorlásnak – nyilvánosak a vérbírók adatai

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága olyan bírák és ügyészek életpályáját hozta nyilvánosságra, akik az 56-os forradalom idején statáriális ítéleteket hoztak.

Ötszáz kommunista vezető adatait hozta nyilvánosságra a Nemzeti Emlékezet Bizottsága februárban. Most folytatják a sort: újabb bírákról és ügyészekről jelennek meg dokumentumok.

Ma hatvan éve, 1956. december 15-én hajtották végre Soltész Józsefen a forradalom utáni megtorlás első statáriális halálos ítéletét Miskolcon. Erre emlékezve teszi közzé honlapján a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a megtorlás szolgálatában állt bírák és ügyészek életpályáit bemutató összeállítása első részét.

Hírdetés

Több mint ötven bíró és több mint 25 ügyész karrierpályája kerül így nyilvánosságra fotókkal együtt, mondta el Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában – hozzátéve, szerettek volna arcot adni a megtorlásnak, mert mindez nélkülözhetetlen eleme a közös múlt feldolgozásának.

Földváryné Kiss Réka kiemelte: nagyon fontosnak tartották, hogy hiteles életpályák kerüljenek nyilvánosságra, de még mindig van adósság, a kutatás tovább folytatódik. A népbírák, népi ülnökök a megtorlás olyan fogaskerekei voltak, akikről kevesebb szó esik, az ő életrajzuk is feldolgozásra kerül.

A NEB elnöke beszélt arról is, hogy sokszor alulképzett, „gyorstalpalóval” végzett emberek hoztak ítéleteket, akik 1945-ben pártkarriert indítottak el, sokan a politikai rendőrségről kerültek az ügyészségre. 1956 után pedig nem csak kitüntetést, pénzjutalmat kaptak, hanem karrier-előmenetellel is jutalmazták őket.

The post Arcot akartak adni a megtorlásnak – nyilvánosak a vérbírók adatai appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »