Aranykéz utcai robbantás: a Fekete Sereg vezetője szerint nem Portik volt a felbujtó

Aranykéz utcai robbantás: a Fekete Sereg vezetője szerint nem Portik volt a felbujtó

Nem Portik Tamás adott megbízást Jozef Rohácnak, hogy pokolgépet robbantson az Aranykéz utcában 1998. július 2-án – erről beszélt Portik Tamás ügyvédje, Szikinger István a Hír TV Riasztás című műsorában.

Szikinger azt mondta, az ügyészségre adott beadványának az a lényege: „Jozef Rohác, aki az ítélet szerint elkövette az Aranykéz utcai robbantásos merényletet, egy rabtársának nyilatkozott arról, hogy nem Portik volt a felbujtó. Márpedig Portik Tamást mint felbujtót ítélték el ezért a cselekményért tizenhárom év fegyházra.”

Az ügyvéd a börtönben találkozott a férfival, aki elmondta: ő tudja, ki áll a húsz évvel ezelőtti leszámolás hátterében.

„Az az ember, akinek elmondta, mondhatom a nevét is, Magyar Róbertről van szó, egy másik üggyel kapcsolatban konzultált velem, és akkor erről beszámolt. Találkoztunk ügyvédi beszélő keretében, és elmondta ezt. Természetesen én megkérdeztem tőle, hogy erre hivatkozhatok-e, és ő azt mondta, hogy igen” – közölte Szikinger István.

Hírdetés

http://mno.hu/

„Valószínűleg Magyar Róbert sem ismeri teljes részletességében az ügyet, de azt elmondta, hogy erre a cselekményre nem Portik Tamás adta a megbízást, hanem egy másik személy, akit meg is nevezett, de én nem tudom megnevezni. És nem is szeretném, mert ez nem az én tisztem” – fűzte hozzá.

Magyar Róbertet és huszonkilenc társát emberölés előkészülete, emberölés kísérlete és zsarolás miatt tényleges életfogytig tartó börtönre ítélték. Az ítélet szerint prostitúciós hálózatot működtetett, védelmi pénzeket szedett, tartozásokat hajtott be, és ő irányította a „Fekete Sereg” néven emlegetett bűnszervezetet.

Magyar és Rohác a szegedi Csillagbörtönben raboskodtak együtt. A szlovák férfi ott állította rabtársának, hogy az Aranykéz utcai robbantás felbujtója tulajdonképpen nem is Portik Tamás volt. A Riasztás úgy tudja, Magyar Róbert egy olyan ismert embert nevezett meg a robbantás felbujtójaként, akinek a neve már korábban is felmerült az ügyben. Egyszer be is idézték a bíróságra, de végül nem hallgatták meg. A Hír TV megkereste az ügyészséget is, ahol megerősítették, hogy érkezett perújítási indítvány a Portik-ügyben. Azt ígérték, tizenöt napon belül születik erről döntés.

http://mno.hu/

Portik – akit jogerősen 15 év fegyházra ítélt a Fővárosi Ítélőtábla az ellene és két társa ellen a Prisztás József vállalkozó sérelmére 1996 novemberében szintén felbujtóként elkövetett emberölés miatt indult perben – azért kapott „csak” 13 évet az „Aranykéz utcai perben”, mert a bíróság szerint nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy tudott arról, hogyan kívánja Rohác elkövetni a tettet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »