Aranygyűrű és fakard mellé: Nagyhordó-díj

Aranygyűrű és fakard mellé: Nagyhordó-díj

Ha a nemzeti kisebbségnek nem kell – miért kellene? – szemlesütve járnia, az egyetemes magyarságért küzdőknek, vagyis mi magunknak miért kéne? Tokaj szemnyitogató volta ebben leledzik: az igazságkereső bátorságban – vallja Szakolczay Lajos.

Koncz Zsófia fideszes országgyűlési képviselő, az Ipari és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Szakolczay Lajos Széchenyi-djías, s immár Nagyhordó-díjas irodalomtörténész és Stumpf István, felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, a Tokaj- Hegyalja Egyetem Kuratóriumának elnöke – Tokaji Írótábor Egyesület

A jubileumi, ötvenedik Tokaji Írótáborban Nagyhordó-díjat vehetett át Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész. Őt kérdezte a Gondola.

Mester, Ön aki nemes tevékenységéért már magas elismerésekben részesült, miért vette át különösen nagy örömmel a bensőséges, baráti tartalommal teli Nagyhordó-díjat?

– Hihetetlen, el sem tudom hinni, hogy mi minden történik egy – valójában a lantot letevő (nyugodjék!) – öregemberrel. Aki, betegsége miatt jobbára már csak az emlékeiben, az emlékeinek él. Derült égből villámcsapás volt a Tokaji Írótábor elnökségének döntése. Tokaj szenzációs hely – az orosz cár jól tudta, hogy honnan kell az aszút vásárolni –, az eget a földdel összekötő fényes terrénum.

A Nagyhordó üres, ám előzőleg egy palack hatputtonyos aszú is jár hozzá – Tokaji Írótábor Egyesület

Hírdetés

Itt, már ami a tábor munkáját illeti, mindig kinyílhattak a szájak. Még a politika, emlékezzünk csak a sok évtizedes zordságra, sem tudta őket betapasztani. Elsőbben, még a régi időkben, jobbára a népi íróké, a nemzetben gondolkodóké volt a terep. Később megtörtént a nyitás, de akkor is megmaradt a régi parancs: a haza minden előtt!

A díjazott köszönömje az irodalmárok előtt. Balra: L. Simon László költő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója – Tokaji Írótábor Egyesület 

Örülök, hogyne örülnék – az erdélyi aranygyűrű (Hídverő-díj) és a székesfehérvári fakard (Vár-díj) mellett – egy másik különleges tárgynak, a hordónak. Mikor kezembe vettem, azonnal Fekete Gyula, a tokaji ötven év egyik meghatározó gondolkodója jutott az eszembe. A Nagyhordó-díjat valójában ő érdemelte volna meg, aki – Kossuth-díjat az ilyen megátalkodott emberek nem kapnak! – egész életében a magyarság fogyása ellen küzdött. Nála szent volt a gyermek, a család. Főhajtást kíván, tudjuk-e kik között jártunk, az efféle erkölcsi nagyság!

A nemzeti imánkkal megszentelt helyen miért különösen őszinték az irói, költői megnyilvánulások?

– Mert a szívükben hordozzák az igét, amelyet a zseniális Kós Károly – Istenem, hányszor megfordultam a kolozsvári lakában! – nem mondott másképp: építenünk kell, az a miénk, amelyet kikövetelünk magunknak. Ha a nemzeti kisebbségnek nem kell – miért kellene? – szemlesütve járnia, az egyetemes magyarságért küzdőknek, vagyis mi magunknak miért kéne? Tokaj szemnyitogató volta ebben leledzik: az igazságkereső bátorságban. Az örökkön örökké termő tüke abból a talajból, a nemzeti imánk által megszentelt földből táplálkozik, amelyre erkölcsi alapként bizton építhetünk.

Ön milyen friss munkáihoz merít erőt a Nagyhordó-díjból, és az írótábor férfiasságából?

– A lantot letevőnek (nehéz a légzés!) oly sok kívánsága már nem lehet, hiszen nem felejti az általa gyakran hajtogatott bölcselmet: ma vagyunk, holnap voltunk! Azért ezt-azt megpróbál tenni. A tonnányi papírhegyek alól mindig előkerül valami érdekesség. Tegnap fotót kerestem a készülő Borbándi Gyula-portréfilmhez – 1978-ban találkoztunk először Luganóban a nyugati magyar irodalmat fókuszába emelő konferencián –, s közben más, rég elfelejtett kincseket is találtam. A romániai bársonyos forradalom utáni hetekben megfordultam Bukarestben, Marosvásárhelyen és Kolozsváron, s nem egy interjút készítettem. Milyen jól fog jönni a második beszélgetéskönyvembe a mélyből előbújt Szilágyi István-, Markó Béla- és Kántor Lajos-disputa!

Molnár Pál
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »