Aranyerem van. Mit nem ehetek?

Aranyerem van. Mit nem ehetek?

Ha aranyérrel küzdünk, különösen oda kell figyelnünk a helyes táplálkozásra, így ugyanis enyhíthetjük kellemetlen panaszainkat, valamit megakadályozhatjuk a probléma kiújulását is. A megfelelő életmód kialakításához azonban fontos, hogy azzal is tisztában legyünk, mely élelmiszereket kell tiltólistára raknunk.

Az aranyéra végbélnyílás körül jelentkező vénatágulat, amely a felnőtt lakosság mintegy harmadának életét nehezíti meg. A probléma kezelésének legfontosabb pontja az életmódváltás, azon belül is a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás bevezetése – írja a Házipatika.com.

Az aranyér kialakulását sok esetben tartós székrekedés előzi meg, ezért az érintettek általában azt kapják első számú tanácsként, hogy fogyasszanak rostdús ételeket. Ezt az ajánlást azonban érdemes óvatosan kezelni, hiszen a túl sok rost akár súlyosbíthatja is a problémát – főleg akkor, ha nem fogyasztunk mellé megfelelő mennyiségű folyadékot. A rostban gazdag élelmiszerek – például a hüvelyesek – helyett ezért inkább a közepes rosttartalmú ételeket – datolyát, aszalt szilvát, brokkolit – érdemes választani. Emellett azonban van még néhány élelmiszer, amit jobb kerülni, ha javulást szeretnénk.

A legtöbb tejtermék fokozott gázképződést idézhet elő, ez pedig jelentősen súlyosbíthatja a panaszainkat. Ha túl sok tejfehérjét fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a belek savképző képességét, a széklet pedig nehezen üríthetővé válik, jobb tehát csökkenteni vagy szüneteltetni e élelmiszertípus fogyasztását. Főként a tejalapú fagylaltokat ajánlott kerülni, ezek ugyanis sokszor mesterséges színezékeket és adalékanyagokat is tartalmaznak, amelyek szintén nem tesznek jót.

Hírdetés

A finomított szénhidrátok – mint a fehér liszt és cukor – fogyasztása szintén rossz hatással van az emésztésre, ráadásul az elhízáshoz is jelentősen hozzájárul. Ezért az aranyérrel küzdők tiltólistájára kell kerülnie a fehér kenyérnek, a cukros üdítőnek és az édességeknek is. Ajánlott lemondani továbbá a feldolgozott, számos adalékanyagot tartalmazó termékekről is, ezek ugyanis növelhetik a gyulladások kialakulásának kockázatát, valamint az aranyeret is irritálhatják, fokozva a már amúgy is kellemetlen, gyakran fájdalmas tüneteket.

A túl sok sót tartalmazó ételek – például a csipszek – puffadást okozhatnak, és a szervezet folyadékháztartására is rossz hatással lehetnek, ami enyhe kiszáradáshoz is vezethet. Ezek pedig mind tovább fokozzák az aranyeres panaszokat. Emellett a csípős, illetve a túlságosan fűszeres ételek sem javasoltak aranyér esetén – főleg azoknak nem, akik vérzést is tapasztalnak. A csilipaprika, a cayenne-i bors és az egyéb csípős fűszerek fogyasztása után ugyanis erős irritáció léphet fel, és fokozódhat a székelés közbeni fájdalom.

Mellőznünk kell az állati zsiradékokat, valamint az ebből készült feldolgozott élelmiszereket, és a hidrogénezett növényi zsírokat is. Ezek ugyanis jelentősen rontják az erek tápanyagszállító képességét, ezzel pedig hozzájárulnak a gyulladás tartóssá válásához.

Az aranyérrel küzdőknek azt is nagyon meg kell gondolniuk, hogy mit isznak. Az energiaitalt, a kávét és a teát például erősen ajánlott száműzni, a koffein ugyanis rossz hatással van a gyomor és a belek nyálkahártyájára, akár bélirritációt is okozhat. Hasonlóan ronthat az aranyeresek állapotán az alkohol is, amely ráadásul dehidratálja a szervezetet, tehát felerősítheti a székelési nehézségeket.

Miután tisztáztuk, hogy mit nem ajánlott fogyasztani aranyér esetén, lássuk, mivel helyettesíthetjük a fentieket, hogy a székletürítés ne járjon szenvedéssel. A savanyított tejtermékek – mint a natúr joghurt és a kefir – fogyasztása például jó hatással van az emésztésre, ráadásul a székletürítést is megkönnyítheti. A finomított fehér cukrot cseréljük le inkább nyírfa- vagy nádcukorra, esetleg mézre, steviára vagy gyümölcscukorra, a magas sótartalmú ropogtatnivalókat pedig helyettesítsük sózatlan olajos magvakkal. Az állati zsírok és a hidrogénezett növényi olajak helyett válasszuk az olívaolajat, de használhatunk len- vagy kókuszolajat is. Ezek mellett viszont ne feledkezzünk meg a napi 2-3 liter folyadék beviteléről, valamit a rendszeres testmozgásról sem.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »