Aranyember a hunok mellett?

Aranyember a hunok mellett?

A hunok emlékeire egyre nagyobb figyelem irányul Kazahsztánban. Az ott talált hun sírok jelentik a kapcsot az ázsiai és az európai hunok között.

A régi főváros közelében, az Altaj-hegységnél, Almati régióban, a Kegen-folyó völgyében a régészek 45 sírt találtak tavaly nyáron, ezek közül 41 a hunoké volt. A Kazak Nemzeti Múzeum kutatói már 2012-ben végeztek kutatást a környéken, akkor be is azonosítottak mintegy 60 nagy királyi sírt a szaka, vagy szkíta korból (Kr. e. 6-5. század). A hely közel van az Isszik-kölhöz, ahol a híres Aranyembert megtalálták.

Hírdetés

2015-ben a kutatók megkezdték a 45 sír feltárását és 41 sírt a hunok régészeti hagyatékának azonosították be, kiket a Kr. e. 1-Kr. u. 1. század körül temettek el. A fejet északra fordították, és a halottat hátára fektetve temették el egy kis gödörben. A sírokban arany fejdíszeket és egyéb aranyeszközöket találtak. Voltak ott olyan ékszerek, amelyek inkább a szakákhoz köthető.

A sírokban hun harcosok földi maradványait találták meg, akiket nagyjából egy időben temettek el. Őket a szaka vezetők körül temették el, körülbelül 500 évvel utánuk, ezért a kazak szakemberek úgy vélték, hogy a hunok tisztelték és ősüknek is tekintették a szakákat és az ő szakrális központjukban temetkeztek. Sajnos, a feltárt terület nagy része már megbolygatott volt. A kazakok szerint a szakák éltek a helyszínen korábban, míg a hunok a mai Mongólia területéről érkeztek oda.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »