Aranyárban mérik itthon a cukrot

Az idén további 5-7 százalékkal emelkedhet a cukor fogyasztói ára, miután éves összehasonlításban tavaly decemberig már közel 17 százalékkal drágult – írta a Világgazdaság kedden.

A lapnak Fórián Zoltán, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető agrárszakértője elmondta, hogy a magas készletek ellenére az elmúlt években jelentősen nőtt a cukor tőzsdei és fogyasztói ára, mivel a cukortermelés nem tudott lépést tartani a kereslet növekedésével.

Hírdetés

A globális cukortermelés tavaly meghaladta a 174 millió tonnát, miközben a felhasználás elérhette a 184,4 millió tonnát.

A lap megjegyzi, hogy a cukorkészletek az EU-ban is csökkennek. Az Európai Bizottság adatai szerint a 2015-ös gazdasági évet még közel 4 millió tonnás készlettel zárta az unió, tavaly azonban már csak 1,38 millió tonna maradt a raktárakban. Bár a közösségben a tavalyi gazdasági évben a cukorrépa termelői igen jó hozamokról számoltak be, a területcsökkenés miatt a globális áremelkedésekre az uniós készletcsökkenés is rásegített.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »