Arany- és ezüstéremmel tértek haza a kassai kórusok Kalamatából

Arany- és ezüstéremmel tértek haza a kassai kórusok Kalamatából

A kassai Márai Sándor MTNy Gimnázium és Alapiskola ( MSGA ) Csengettyű Gyermekkórusa, Leánykara és az Ifjúsági Vegyes Kara képviselte Szlovákiát, egyben a felvidéki magyarságot a görögországi 5th Kalamata International Choir Competition and Festival-on. Mindhárom énekkar érmet szerzett a versenyen.

A kassai Márai Sándor MTNy Gimnázium és Alapiskola ( MSGA ) Csengettyű kórusát Homolya Éva alapította 1969-ben. Azóta négy kórusa van az iskolának: Kicsinyek Kórusa, Csengettyű Gyermekkórus, Leánykar és az Ifjúsági Vegyes Kar. A jelenlegi karnagyok Ferencei Andrea és Kekeňák Szilvia.

A Vegyes Kar énekelt a megnyitó gálán (Fotó: Chovan Lilla)

Az énekkarok az utóbbi években jártak már Belgiumban, Hollandiában, Olaszországban, Franciaországban és Németországban is.

Tavalyelőtt Érsekújvárban a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos fesztiválján, a XVIII. Csengő Énekszón a Leánykar, az Ifjúsági Vegyes Kar és a Csengettyű Gyermekkórus is aranysávos minősítést kapott,

emellett a Csengettyű a zsűrik dicséretét is elnyerte. Továbbá mindhárom kórus különdíjban is részesült.

A három kórus (Fotó: Chovan Lilla)

A szintén 2022-ben megrendezett budapesti Kodály Zoltán IX. Magyar Kórusversenyről is arany helyezéssel távozott a Csengettyű.

Tavaly novemberben, a svédországi Norrköpingben tartották az 5. Európai Kórusjátékokat és Nemzetek Nagydíját ( 5th European Choir Games & Grand Prix of Nations 2023 ), ahonnan ezüstéremmel tértek haza a Márai gimis fiatalok.

A 35 éves Leánykar (Fotó: Int. Choir Competition and Festival Kalamata – FB)

Hírdetés

A kórusok áprilisban ünnepelték az énekkarok megalakulásának évfordulóit a kassai Művészetek Házában. A Csengettyű Gyermekkórus 55., a Leánykar 35. és az Ifjúsági Vegyes Kar 10. születésnapját. Az esemény az Együtt 100 jubileumi hangverseny elnevezést kapta.

Most a kóristák a borongós őszi napokat maguk mögött hagyva megcélozták a Balkánt. Az utazás alatt megálltak Görögország fővárosában, Athénban, ahol megcsodálták az ókori építményeket. Megmászták az Akropoliszt, a fellegvárat, ahol láthatták Pallasz Athéné templomát is. Hazafelé az egyik legnevezetesebb görögországi látnivalónál, a Meteoráknál jártak.

A versenyekre 14 országból összesen 26 énekkar érkezett. A nyitókoncerten öt kiválasztott kórus énekelt. Egy szingapúri, egy görög, egy lett, egy svájci és a kassai Ifjúsági Vegyes Kar.

A mieink Pavol Procházkától a Lúbostná z Gemera-t és Daróci Bárdos Tamástól a Bükkvidéki lippentős  című műveket adták elő.

Az 55 éves Csengettyű Gyermekkórus (Fotó: Int. Choir Competition and Festival Kalamata – FB)

A versenyzés mellett két Friendship koncerten is részt vettek a kórusaink. Egyszer a Maria Callas Zeneiskolában, egyszer pedig a városi parkban. Mindenhol vastapssal értékelték a színvonalas produkciójukat.

A kőkemény munka mellett jutott idő egy kicsit a kikapcsolódásra is. Az Égei-tenger még kellőképpen melegnek bizonyult ahhoz, hogy fürödjenek benne. Egyik este, amikor a tengerparton a naplementében gyönyörködtek, a gyerekek a két karnagynak egy dallal nyilvánítottak köszönetet, amely könnyeket csalt a tanárnők szemébe.

A 10 éves Ifjúsági Vegyes Kar (Fotó: Int. Choir Competition and Festival Kalamata – FB)

Az ünnepélyes díjátadó gála előtt kórusparádéra és felvonulásra került sor a belvárosban. Az utcák megteltek az éneklő csoportokkal és a nézőkkel.

A Csengettyű Gyermekkórus ezüstérmet, a Leánykar folklór kategóriában szintén ezüstöt, az Ifjúsági Vegyes Kar pedig aranyérmet kapott.

 Az alábbi linkeken hallhatóak részletek a produkciókból: az Ifjúsági Vegyes Kar előadásának részlete ITT nézhető vissza, a Leánykaré pedig ITT.

A Leánykar friendship koncertje (Fotó: Chovan Lilla)

Chovan Lilla/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »