Arafat a karanténtörvény ellen tüntető vírustagadókhoz: „találkozunk a kórházban!”

Arafat a karanténtörvény ellen tüntető vírustagadókhoz: „találkozunk a kórházban!”

A képviselőház által már megszavazott karanténtörvény ellen tüntettek vasárnap este néhány százan a bukaresti Victoriei téren. Raed Arafat belügyi államtitkár szerint a demonstrálók egy része bizonyosan megfertőződött, néhányan pedig nem élik túl a megbetegedést.
A résztvevők többek között azt skandálták, hogy „Nem vagyunk szolganemzet!” „Szabadságot!”, „Gyerünk ki a térre!” A vírus és a járvány létezésben kételkedő demonstrálók túlnyomó többsége nem hordott védőmaszkot, és szorosan közel állt egymáshoz, áthágva a járványügyi helyzetben érvényes, a fizikai távolságtartást előíró szabályokat. Georgian Enache, a fővárosi csendőrség szóvivője szerint a helyszínre kivezényelt rendvédelmi erők száma változó, ezt a tüntetésen részt vevők számához igazítják.

Hírdetés

A szóvivő kijelentette, a csendőrök tájékoztatták a jelenlévőket a vonatkozó törvényi előírásokról és a maszkviselés, valamint a fizikai távolság betartásának fontosságáról.

A rendvédelmi szerv illetékese közölte, eddig 13 bírságot szabtak ki összesen 16 500 lej értékben a koronavírus terjedésének megelőzését célzó intézkedések be nem tartása miatt. Raed Arafat, a román belügyminisztérium államtitkára egy televíziós műsorban – meglehetősen cinikus hangnemben – azt üzente a tüntetőknek, hogy a hatóságok „várják őket a kórházban”, sőt hozzátette azt is: a demonstrálók egy része „nem fogja túlélni a megbetegedést”.

Amikor az Antena 3 hírtelevízió műsorvezetője felhívta a figyelmét, hogy kijelentése cinikus, az országos vészhelyzeti bizottság vezetője közölte: valóban, de ez a realitás. „Igen, cinikus, de ez a valóság. Ha te kivonulsz az utcára, és nem tartod tiszteletben az óvintézkedéseket, holott mindenki erre kér, akkor hová jutsz? Oda, hogy meg fogsz betegedni” – jelentette ki Arafat.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »