„Arab tavaszt” akartak Izraelben

Hillary Clinton volt first lady, szenátor és külügyminiszter Izrael megbízható szövetségeseként ismert az amerikai politikai életben, ahol a befolyásos zsidó lobbi vizslató tekintetétől kísérve minden magasabb tisztségre törő politikus igyekszik jó viszonyt kialakítani a közel-keleti országgal. Az elnökválasztási kampány érdemi fázisához közeledve azonban kellemetlen felfedezés árnyalja ezt az eddig felhőtlen viszonyt.

A volt külügyminiszter nyilvánosságra hozott elektronikus postájából – melyet azért tártak fel, hogy bizonyítsák, magán e-mail postafiókját Clinton nem használta titkok továbbítására – ugyanis kiderült: a korábban Izraelbe akkreditált amerikai nagykövet azt javasolta neki, hogy Washington szítson palesztin és zsidó nők vezetésével „arab tavasz stílusú” tiltakozást, mellyel a jeruzsálemi vezetést engedményekre lehetne sarkallni. Thomas Pickering az üzenetben nem részletezte, hogy az Egyesült Államoknak miként kellene tiltakozásokat szítania, de azt leszögezte, hogy az amerikai részvételnek nem szabad nyilvánosságra kerülnie. Csak annyit sugallt, hogy Washingtonnak „segítség” gyanánt civil szervezeteket és „harmadik feleket” kellene alkalmaznia.

Hírdetés

A diplomata, rámutatva arra, hogy „a régióban nagy fordulatra van szükség”, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a „kétállami megoldás” akadályának nevezte. A Times of Israel című lapban is olvasható értesülés szerint Thomas Pickering 2011. decemberi levele vételekor Clinton megkérte egyik titkárát, hogy nyomtassa ki az e-mailt, de az nem ismert, hogy ezután mit kezdett vele.

Közben az izrael Haárec lap arról írt, Netanjahu attól tart, az Izrael elleni uniós szankciók a címkézési ügyben tovább szigorodhatnak a külügyminiszterek soron következő találkozóján.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »