Arab homárok négy fal között szórakoztak – ez így is helyes

„Nem is szervezhettünk menetet, igazi melegfelvonulást. A hatóságok nem hagyták volna jóvá” – mondta a libanoni gay pride egyik résztvevője az AFP francia hírügynökségnek. Az egy hetes rendezvénysorozatot a Beirut pride nevű szervezet jegyezte a nyilvános másságot továbbra is elítélő Libanonban.

„Egy diszkrét, privát helyen gyűltünk össze, ahol előítéletek, nyomásgyakorlás és fenyegetés nélkül zárhattuk a libanoni pride-ot” – mondta a huszonéves Léa a AFP-nek, aki arról is beszélt: mássága miatt már előfordult, hogy a rendőrök megfenyegették, hogy őrizetbe veszik.

„Rájöttek, hogy leszbikus vagyok, mert amikor egyszer az ellopott telefonomat sikerült visszaszerezniük, elolvasták az üzeneteimet. Azt mondták, le is tartóztathatnának bűncselekmény miatt” – tette hozzá.

Hírdetés

Libanoni melegjogi aktivisták azt szeretnék elérni, hogy az ország törvényhozása törölje el a büntető törvénykönyvnek azt a passzusát, amely bűncselekménynek nevezi és egy év börtönnel fenyegeti a „természetellenes” szexuális kapcsolatot.

Andy, aki szintén a libanoni gay pride egyik szervezője, azt mondta: a rendezvény egyik célja éppen az volt, hogy felmérje, hogyan áll a társadalom a melegekhez.

Libanon az arab országok többségéhez képest viszonylag toleráns a mássággal szemben, de rendszeresen előfordul, hogy a rendőrség razziát tart olyan helyeken, ahova melegek járnak szórakozni.

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »