Áprilistól már négy oltóanyaggal rendelkezhet Románia, jön a Johnson & Johnson vakcina

Romániában áprilistól négy oltóanyag lehet, ugyanis a vakcinák a Johnson & Johnson cég termékével egészülhet ki – jelentette be Valeriu Gheorghiță az oltáskampány koordinátora a Digi FM műsorában.

A katona-orvos szerint, a Johnson & Johnson által gyártott vakcinát várhatóan március közepén engedélyezi az európai gyógyszerügynökség. Gheorghiță úgy véli a szérum nagyon nagy hatékonysággal rendelkezik, hozzátette azt is, hogy csak egyetlen egyszer kellene beadni.

Mennyi az annyi hatékonyság terén? És mi is ez az új vakcina?

A Johnson & Johnson adenovírust használ a test immunválaszának meghatározására a koronavírus ellen. A Pfizer és a Moderna vakcinákkal ellentétben hűtőszekrény hőmérsékletén tárolható, ami megkönnyíti az eloszlást.

Hírdetés

A vakcinát valóban egyetlen dózisban kell beadni, viszont ennek ellenére 85 százalékos hatékonysággal rendelkezik a betegség súlyos formáinak megelőzésében, a klinikai vizsgálatok következtetései szerint.

A vállalat tanulmányai azt mutatják, hogy a vakcina teljes hatékonysága 66 százalék volt a három kontinensen végzett klinikai vizsgálatokban, amelyeket a SARS-CoV-2 koronavírus különböző változatai érintettek.

A kb. 44 000 önkéntest érintő klinikai vizsgálatokon a COVID-19 mérsékelt és súlyos formái elleni védelem szintje az Egyesült Államokban 72 százaléktól 66 százalékig terjedt, de Latin-Amerikában, Dél-Afrikában pedig csak 57 százalékig (itt észlelték egyébként a koronavírus egyik új, ragályosabb mutációját is).

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múlt héten megkapta a Johnson & Johnson által gyártott COVID vakcina feltételes engedélyezésére vonatkozó hivatalos kérelmet.

Az EMA „gyorsított ütemterv szerint” értékeli Janssen (az amerikai Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat belga leányvállalata) által benyújtott kérelmet, mivel a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozó adatok valós idejű elemzése december óta tart.

Az emberi gyógyszerekkel foglalkozó EMA Bizottság (CHMP) becslése szerint a vakcina értékelése március közepe táján lezárulhat, feltéve, hogy a gyógyszeripari vállalat által benyújtott információk „kellően teljesek és robusztusak” ahhoz, hogy ez a vakcina feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapjon az EU-ban. (digi24/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »