„Apa, te mexikói vagy!”

„Apa, te mexikói vagy!”

Pofonok ugyan nem csattantak, de kemény sorok kígyóztak, hogy lássák a világ egyik legismertebb, nem mellesleg magyar származású humoristáját. Louis C.K. pedig nem fukarkodott a kemény poénokkal. Élménybeszámoló.

Ha azt írnám, Budapesten járt Székely Lajos, akkor ez a szösszenet valószínűleg senkit sem érdekelne. Szombaton viszont a Budapest Kongresszusi Központ előtt már hat órakor hatalmas sorok kígyóztak azért, hogy láthassák őt.

A várakozók közben arról pusmogtak, hogy végre egy „sztár” nem áll meg Prágánál és Budapestre is eljön, majd érkeztek az ismerős sóhajok: bár több ilyen lenne! Mint mondjuk a Metallica anno, és szeptember 1-jén a Red Hot Chilli Peppers.

Ez persze egészen más: egy, az Egyesült Államok egyik, ha nem a legfelkapottabb stand up comedianje döntött úgy, hogy fellép Budapesten. (Összehasonlításul pár név, akikhez mérhető: Eddie Murphy – aki Magyarországon mint stand upos kevésbé ismert –, Richard Pryor, Robin Williams, Bill Hicks vagy épp George Carlin.)

A show pár perccel nyolc után kezdődött, a bemelegítők közül a pénztárosból humoristává avanzsáló Joe Machi nyitott, majd a számomra kedves meglepetést szerző Rachel Feinstein következett, aki reptéri transzferélményeivel és furcsa erotikus történeteivel csalt mosolyt arcokra. (Tényleg szakadtunk!) Végül Joe List – sajnos – 80 százalékban a Conan O’Brien show-ban elmondott poénjait mondta vissza egy-két új, valóban ütős új poén kíséretében.

Apa, te mexikói vagy!

Louis C.K. nem titkoltan magyar–zsidó származású. Orvos nagyapjának nem sikerült bejutnia az Egyesült Államokba, ezért Mexikóban praktizált, pénz helyett tyúkokért cserébe, majd Mexikóból települtek át Amerikába. Louis a saját nevét, a Székelyt tökéletesen ejti, mivel otthon apja mindig azt szajkózta: A mi nevünk Székely, ez a mi örökségünk! Mire Louis így reagált: apa, te mexikói vagy! Persze hozzátette, az amerikaiaknak egy magyar nevet felolvasni rémálom, így lett ő még a középiskolában C.K. – szíkéj.

Hírdetés

Egy kis kitérőként, csak hogy mekkora az őrület: Barcelonában élő, Székely nevű barátnőm rám írt még kezdés előtt: csináljak fotót, és mondjam meg C.K.-nek, szereti őt, és hogy lelki társak; mivel bent fotózni-videózni szigorúan tilos, bekiabálni nem illendő, ezért kérései közül egyik sem teljesült.

Napfény? Ugyan! Borús idő Cincinattiben

Magyar gyökereiről feltehetően máshol is beszél, mivel megemlítette, rendszerint ezzel a blokkal zár, ezúttal azonban ezzel nyitott. Pár budapesti élmény után – találkozás egy életunt taxissal, boltjaink elrendezésének elemzése – megosztotta belső vívódását, hogy mennyire rettenetes, ma remek az idő, és ki kell mozdulni, sírni a napsütéses Budapesten, hiszen „innen származom”. Holott ő azt szereti, ha Cincinattiben rossz az idő és nem kell csinálni semmit.

Aztán másfél órán keresztül kaptuk az arcunkba megállás nélkül azt, amitől ő szakmájában az egyik legnagyobb: a késő negyvenes éveiben járó New York-i apuka mindennapi megpróbáltatásait, gyerekkori szexuális frusztrációkból eredő sztorikat, serdülők randizási szokásait, a házasság rejtelmeit vagy épp a kereszténység győzelmét.

Érzékeny témák s vastaps

Még az öngyilkosság is felmerült mint megoldás az Iszlám Állam problémájára: Ha mindenki megöli magát, akkor semmiképp sem nyerhetnek. Majd egy kis görög mitológiát is kaptunk az arcunkba, megtudva, hogy Achilles is az anyját hibáztatta mindenért!

A vastaps és felállva őrjöngés után következett egy rövidke ráadás, és már az se fájt, hogy a szokásos sportcipő-farmer-fekete pulóver helyett ma öltönyben lépett fel, és egyáltalán, már nem fájt semmi sem. Csak azon panaszkodtak a BAH-csomópontnál, hogy sokan már nem kaptak jegyet.

Ha ön úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »