Anyagi támogatással, kedvezményekkel ösztönöznék a gyermekvállalást

Anyagi támogatással, kedvezményekkel ösztönöznék a gyermekvállalást

A családokat támogató és gyermekvállalást ösztönző programokat dolgoz ki a családügyi minisztérium partnerségben a pénzügyi tárcával. Az erre vonatkozó törvénycsomagot Gabriela Firea családügyi miniszter ismertette tegnap.

A Digi24 hírtelevízió beszámolója szerint a családbarát tervezet egyik javaslata az 5 százalékra csökkentett áfa a kisgyermekek felneveléséhez elengedhetetlen termékekre (tejpor, bébiételek, pelenka, higiéniai termékek). Emellett havi 1500 lej értékű utalványokat irányoznak elő, melyeket délutáni oktatásra, magánintézmények által nyújtott óvodai és bölcsődei szolgáltatásokra lehet fordítani abban az esetben, ha a család átlagjövedelme nem haladja meg az országos átlagbér kétszeresét (8000 lej).

Más európai országok példáját követve a nagycsaládokat kedvezményeket biztosító kártyákkal segítenék. Ezeket bevásárláskor a nagyobb áruházakban, szórakozóhelyeken, vendéglőkben és könyvesboltokban lehetne majd használni. Ez a kártya egyébként az európai ifjúsági kártyához hasonló, melyet idén tavasszal terveznek bevezetni Romániában is, és amellyel a fiatalok mobilitását ösztönzik. A kártya használói kedvezményekben részesülhetnek utazáskor, vásárláskor, kulturális programokon. Ugyanakkor a fiatal nagycsaládosok kamatcsökkentésben részesülnek, amennyiben ingatlanvásárláshoz igényelnek hitelt.

Hírdetés

A leendő édesanyákat is támogatják, a tervezet szerint a 2500 lej értékű Materna-utalványt olyan, a terhesség ideje alatt elvégzett orvosi vizsgálatok és analízisek kifizetésére fordíthatják, amelyeket nem fedez az állam. A tervezet szerint a gyermeknevelési szabadság után dolgozni visszatérő édesanyák munkahelyét legalább egy évig biztosítani kell, és javasolják, hogy a kisgyermekeket (3 éves korig) nevelő szülőknek biztosítsanak rugalmas munkaprogramot, illetve lehetőséget arra, hogy heti egy-két alkalommal otthonról dolgozhassanak.

A törvénycsomag a fogászati kezelések támogatását is előrevetíti, ezek esetében 1500 lejes utalványt biztosítanának a családoknak. Anyagi támogatást javasol a szaktárca azon gyermekek számára is, akiknek mindkét szülője külföldön dolgozik és akiket itthon rokonaik gondoznak.

Gabriela Firea a törvénycsomag kapcsán kifejtette, a szaktárca és a kormánykoalíció prioritásként kezeli a születések számának növelését, hiszen Románia jelentős demográfiai hanyatlással szembesül. Rámutatott, a meddő párokat támogató program már működik a családügyi minisztériumban, de minden családnak szüksége van támogatásra a gyermek születése után is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »