Antiszemitizmus miatt mondatnák le a zsidók az új osztrák belügyminisztert

Antiszemitizmus miatt mondatnák le a zsidók az új osztrák belügyminisztert

Az osztrák közélet filoszemita személyiségeinek egy csoportja az ország zsidó diákszervezetével közösen követelte az újonnan kinevezett belügyminiszter lemondását, aki korábban azzal vádolta politikai riválisait, hogy „amerikai és izraeli urainak” dolgozik — írja a The Algemeiner.

Nyílt levélben felszólították a konzervatív ÖVP párti Gerhard Karnert, hogy „antiszemita retorikája” miatt mondjon le posztjáról. A levelet az Osztrák Zsidó Diákok Szövetsége (JOH) kezdeményezte.

A Karnerrel kapcsolatos vita három nappal a kinevezése után a Spiegel német hírmagazinban megjelent cikkel robbant ki.

Az egyik említett példa a 2008-as ausztriai államfőválasztási kampány idején történt. Az APA, az osztrák nemzeti sajtóügynökség által akkor idézett nyilatkozataiban Karner azzal vádolta a szociáldemokrata SPÖ pártot, hogy „amerikai és izraeli uraikkal együtt az ország ellen dolgoznak”, és „megmérgezik a légkört”.

A levél aláírói „megdöbbenésüknek és aggodalmuknak” adtak hangot Karner kinevezése miatt, és megkérdőjelezték, hogy ez hogyan egyeztethető össze a kormány által az év elején bejelentett nemzeti cselekvési tervvel, amely az „antiszemitizmus növekedése elleni küzdelemre” irányul. A levél szerint Karner 2008-as megjegyzésének antiszemita jellege „nyilvánvaló … egyrészt kifejezi a ’zsidó világösszeesküvés’ gondolatát, másrészt pedig felhasználja a ’zsidó kútmérgező’ évszázados legendáját”.

Hírdetés

A levélíró zsidó szupremácisták azt állították, hogy „Ausztria történelmét antiszemitizmus, diktatúra és nemzetiszocializmus jellemzi”. Az uniós tagállam múltjának három befolyásos személyiségét – Karl Lueger, Bécs antiszemita polgármestere az 1900-as évek elején, akit Adolf Hitler nagyra becsült, Engelbert Dolfuss, az 1934-ben meggyilkolt ’osztrákfasiszta’ kancellár és Kurt Waldheim, a háború utáni kancellár, aki a második világháború alatt az SS tisztjeként szolgált a Balkánon – idézve a levél megjegyezte: „Reméltük, hogy az antiszemita politika folytonossága a mainstream osztrák pártokban véget ért.”

A válaszként kiadott nyilatkozatában Karner azt mondta, hogy 2008-as megjegyzését nem antiszemitának szánta.

„Nagyon határozottan és nyomatékosan elutasítom az antiszemita eszméket” – írta.

A közlemény a továbbiakban kiemelte, hogy Karner találkozót beszélt meg Oskar Deutschdal, az IKG, az osztrák zsidó közösségi testület elnökével.

Deutsch külön nyilatkozatban elmondta, hogy feltételezi, hogy Karner nem fogja megismételni „rendkívül problematikus” kijelentéseit, valamint beismeri és bocsánatot kér a „lejáratott antiszemita trópusok” használatáért.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »