Antidogma: Koronavírus? Pánikra semmi ok. Rasszizmus? Riadó!

Antidogma: Koronavírus? Pánikra semmi ok. Rasszizmus? Riadó!

Csak néhány halott és alig egy hónapos kollektív pszichózis kellett hozzá, hogy nyugaton elpárologjon a rasszok békés egymás mellett élésének mítosza. Hirtelen mindenhol elszaporodtak a rasszista jellegű verbális és fizikai incidensek, és divatba jött a szegregáció. Különösen a színes bőrű taxisok és Uber-sofőrök körében, akik egyre gyakrabban mutatnak fityiszt az ázsiai utasoknak, például – a közösségi média szerint – Párizsban.

De a fősodrú média is hasonló hangulatról számol be mindenhonnan. A CNN szerint az utóbbi hetekben szóban és tettleg is bántalmaztak ázsiai származásúakat az USA-ban, egy férfi például azt mondta a Los Angeles-i metróban, hogy a kínaiak koszosak, és járványokat hoznak Kínából (Stop Using The Coronavirus As An Excuse To Be Racist, forbes.com, 2020. március 3.). Ugyanezt visszhangozzák a vezető francia nyelvű hírportálok cikkeinek címei. „Egy ázsiai származású brüsszeli nő meséli: Azzal sértegettek, hogy »koronavírus« vagyok, és leköptek” (Une Bruxelloise d’origine asiatique raconte: „Je me suis fait insulter de ‘Coronavirus’ et cracher dessus”, rtbf.be, 2020. március 4.); „Megtámadtak egy ázsiai származású gimnazista lányt Bre­tagne-ban” (Coronavirus: Une lycéenne bretonne d’origine asiatique agressée, 20minutes.fr, 2020. március 1.); „Koronavírus, kopj le: rasszista feliratok célpontja egy ázsiai étterem Boulogne-Billancourt-ban” («Coronavirus, dégage» : un restaurant asiatique de Boulogne-Billancourt cible de tags racistes, leparisien.fr, 2020. február 16.); „Az ázsiai származású Pauline leleplezi a mindennapi rasszizmust” (Coronavirus : Pauline, d’origine asiatique, dénonce le racisme au quotidien, actu.fr, 2020. március 3.).

A Karib-tengeri Martinique szigetén egyenesen rohamrendőröket kellett kivezényelni egy sétahajóról partra szálló fehér turisták védelmére, akiket a helyiek meg akartak lincselni, fertőzésforrásnak tartva őket. (Ha valaki netán azt képzeli, hogy ez esetben fehérellenes rasszizmusról volt szó, az téved. A mai progresszív tudományos álláspont szerint ugyanis rasszisták csak fehérek lehetnek.) Egyébként most teljesen fölöslegesen hepciáskodtak a martinique-i importőslakók a szigetükre betolakodó fehérekkel, hiszen éppen egy wakandai géniusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) élén álló Doktor Who (vö. BBC), alias Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz jelentette ki a napokban, hogy pánikra semmi ok. Igaz ugyan, hogy „a koronavírus halálos fenyegetés, de a félelem és a pánik veszélyesebb” (Coronavirus is a deadly threat. But fear and panic are more dangerous, global health chief says, latimes, 2020. március 2.). Ha valakinek, neki igazán hihetnek a martinique-i wakandaiak, hiszen korábban etióp egészségügyi miniszterként háromszor is ráolvasással gyűrte le az országában pusztító kolerajárványt, így bizonyítva tudományos felkészültségét és a jelenlegi posztjára való alkalmasságát egyaránt (Candidate to Lead the W.H.O. Accused of Covering Up Epidemics, nytimes.com, 2017. május 13.).

Hírdetés

Európában Olaszország a koronavírus-járvány epicentruma, azon belül is Lombardia az országban regisztrált fertőzések és halálesetek kétharmadával. A járvány kirobbantásában egy Paviában lakó pakisztáni fiatal férfi játszotta a főszerepet elsődleges vírusgazdaként, akinél ugyan időben diagnosztizálták a vírust, de mert tüneteket nem produkált, nem tették karanténba, pusztán azt tanácsolták neki, hogy „izolálja magát”, és maradjon otthon. Ehelyett persze a pakisztáni inkább visszament a kínai étterembe, ahol szakácsként és ételkiszállítóként ténykedett, és szorgos munkája gyümölcseként Isten tudja, hány kínaikaja-kedvelőt fertőzött meg. (Itáliában vajon miért akarna valaki külföldi kaját enni, amikor hazait is ehet?) A pakisztánit utóbb megvádolták a hatósági utasítások figyelmen kívül hagyásával, amiért háromhavi elzárással vagy 206 eurós pénzbírsággal büntethető.

A fősodrú média ez esetben is a szokásos formáját hozta, vagyis a tőle megszokott mértékletességhez, hitelességhez és objektivitáshoz híven nem tartotta fontosnak a közvélemény orrára kötni az országot sújtó ragály forrásával kapcsolatos információt, amelyet szinte csak szélsőjobboldali honlapok terjesztettek, a „normális” hírportálok közül egyedül az Il Giornale vesztegetve rá néhány keresetlen szót (Positivo al coronavirus, pakistano consegna cibo a domicilio, ilgiornale.it, 2020. március 1.). Teljesen érthető a mainstream média hozzáállása, és bölcs előrelátásról tanúskodik. Mégis mire lenne jó a nem is olyan távoli jövő többségi európai népességét, kedves harmadik világbeli bevándorló barátainkat és lecserélőinket, adott esetben a pakisztániakat – a britanniai fehér gyereklányok szisztematikus megerőszakolásán túl – az olaszországi koronavírus-járvánnyal is kapcsolatba hozni? Ezzel csak a rasszisták alá adnánk lovat. Márpedig, amint azt egy másik fősodrú orgánum frappánsan megfogalmazta, „a rasszizmus konkrétan is súlyosbítja a járványokat” (Come il razzismo peggiora (concretamente) le epidemie, esquire.com, 2020. február 4.). Következésképpen a járványok leküzdéséhez mindenekelőtt a rasszizmust kell felszámolni, az írmagját is kiirtani, a helyét felszántani és behinteni sóval. Renegát rasszistaként és iparkodó haladóként az adott járványeset tanulságára való tekintettel azt azért csöndesen hozzátenném: nem ártana felhívni a kínaiak becses figyelmét arra, hogy talán mégsem jó ötlet felzabálni az állatvilág összes elképzelhető és elképzelhetetlen egyedét (különös tekintettel a denevérekre), és pláne nem nyersen.

Orli Levi, az egyik izraeli baloldali párt vezetője szerint a vírus nem a denevérektől ered, hanem kínai laboratóriumokban gyártották biológiai fegyverként (Leader politica israeliana: „Il virus creato nei laboratori cinesi”, lastampa.it, 2020. február 23.). Véleménye vajon rasszizmusnak számít? Vagy már a kérdés felvetése is antiszemitizmus? Egyébként miről is volt szó? Ja, már emlékszem. Valami koronavírusról. Kit érdekel? Sokkal fontosabb a rasszizmus és az antiszemitizmus leküzdése. Nemde?

Gazdag István – Demokrata


Forrás:betyarsereg.hu
Tovább a cikkre »