Antalffy János püspök emlékét őrzi szülőfaluja, Csíkszentmárton

Antalffy János püspök emlékét őrzi szülőfaluja, Csíkszentmárton

Csík­szent­már­ton jeles szülöttje, Antalffy János egykori erdélyi püspök nevét vette fel a helyi művelődési ház. A névadó ünnepséget november 11-én, pénteken tartották. Az eseményen Birtalan Sándor polgármester mondott köszöntőt, majd Kovács Zsolt helyi plébános megáldotta az újraavatott kultúrházat.

Az eseményről a Hargita Népe számolt be. Híradásukból azt is megtudhattuk, hogy az intézmény egyik emeleti termében dokumentummásolatokat állítottak ki, amelyek a püspök emlékét őrzik, s amelyek eredetije a gyulafehérvári érseki levéltárban található.

Az áldást követően Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke Antalffy János életéről és munkásságáról beszélt.

Szank József szegedi kutató egy  Antalffy János által megáldott rózsafüzér-kongregáció szabálykönyvet adományozott a kultúrotthonnak.

,,Hosszú és göröngyös út vezetett idáig, de célba értünk, s a mai eseménnyel elkezdjük újra betölteni és visszaadni a csíkszentmártoni közéletnek a művelődési házat” – mondta köszöntőjében a polgármester.

Hírdetés

Az ünnepségen Hajdú Gábor parlamenti képviselő is jelen volt. Az eseményt a helyi Poszogó fúvószenekar és a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola óvodásainak és elemis diákjaink hagyományőrző műsora tette ünnepélyesebbé.

Birtalan Sándor polgármester elmondta: az épület felújításának terveit 2016-ban készítették el, a munkálatok 2018-ban kezdődtek. Nagy szükség volt a művelődési ház korszerűsítésére, a fűtésrendszer, a víz- és villanyvezetékek nagyon elavultak voltak. A korszerűsítés magába foglalta a kultúrotthon teljes átépítését, bővítették a nagytermet és a színpadot, korszerűsítették az öltözőket, két mellékteremmel is bővült az épület, és kicserélték a teljes bútorzatot. Az emeleti részen kialakított egyik teremben kisebb közösségi rendezvényeket – könyvbemutatókat, konferenciákat – lehet szervezni. A beruházást az önkormányzat részben saját költségvetéséből, részben a megyei tanácstól kapott támogatásból finanszírozta.

Forrás és fotó: RomKat.ro / Barabás Emőke

 

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »