Anomáliákra panaszkodnak a benzinkutasok

Anomáliákra panaszkodnak a benzinkutasok

Visszaélésekre adhat okot a kettős árazás a benzinkutakon, amit a kötelező számlaadás némileg kiküszöbölhetne – véli a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke.

A benzinkutakon múlt péntek óta érvényes kettős árvezetéssel negatívak a tapasztalatok, egyre jobban elharapózik a mutyizás lehetősége – mondta érdeklődésünkre a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke. Egri Gábor kifejtette: egy 40 literes tankolásnál 10 ezer forint a különbség a két ár között, de ha a külföldi rendszámú vásárló kétezer forintot ad a kasszásnak, akkor esetleg beütik neki az alacsonyabb árat.

„Jelentősen nő a mutyizás lehetősége, meg az ideöntözünk, odaöntözünk. Ha a kannát, amit kiveszünk a magyar rendszámú autóból, az hatósági áras, de ha csak a kannát viszik a benzinkútra, akkor nem hatósági áras” – sorolta a problémás helyzeteket.

Az elnök kiemelte: a rendelkezés alapján hathatósan kell meggyőződni arról, mi minősül magyar forgalmi rendszámnak. Ez azt jelenti, hogy a szervezet szerint minden egyes tranzakcióról számlát kellene kibocsátania a benzinkútnak, vagyis el kellene kérni az ügyfél nevét, adószámát, a gépkocsik rendszámát, mert maga a nyugta, vagy az, hogy a pénztáros mit lát, az nem bizonyítja hathatósan, hogy jogosult volt-e a magyar forgalmi rendszámú autó a 480-as hatósági áras tankolásra.

Egri Gábor ugyanakkor emlékeztetett, a Mol közlése szerint a pénztárosra van bízva, hogy adja-e a 480 forintos üzemanyagot.

Hírdetés

A szervezet elnöke az első tapasztalatokról is részletesen beszámolt.

mert nem értette, hogy miért kell neki a magasabb árat fizetnie, miközben a totemoszlopon 480 forint volt kiírva. Nehéz a külföldi vásárlóknak elmagyarázni a helyzetet, a kutasoknál nem kötelező a nyelvvizsga, ezt pedig hét-nyolc különböző nyelven kellene elmondani.

„Ez nagyon nehéz és rendkívül sok atrocitásnak vannak kitéve a kasszások, nemcsak a külföldiek, hanem a magyar autósok részéről is, mert értetlenkednek, hogy miért kell nekik megmutatniuk a forgalmit. Volt olyan civil ruhába öltözött rendőr, aki kifejezetten megtagadta a forgalmi a bemutatását, mivel azt mondta, hogy nem hatósági személy a benzinkutas” – fejtette ki, hozzátéve, rendkívül sok az anomália ezzel a rendszerrel kapcsolatosan.

Egri Gábor azt kérte az autósoktól, hogy

legyenek türelmesek a benzinkutasokkal, mert nem ők tehetnek a rendszerről, nem ők találták ki ezt, nem is vonták be őket a kidolgozásába.

Mint mondta, megkeresték Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kormány illetékeseivel le tudjanak ülni és átbeszélni a rendszert, hogyan lehetne ezt átalakítani, mert óriási az elkeseredettségük. Reméli, hogy a hét második felében a kabinet foglalkozik a kérdéssel.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »