Annyira tombol a fideszes diktatúra, hogy az MSZP a Népszavát is eladta – repülhet a főszerkesztő is

Annyira tombol a fideszes diktatúra, hogy az MSZP a Népszavát is eladta – repülhet a főszerkesztő is

Hónapokon át tartó tárgyalások után eladják a Népszava kiadási jogát a Marquard Médiának – tudta meg a MNO. A tulajdonosváltást egy csütörtöki értekezleten jelentették be a dolgozóknak. Jövő héten a Marquard Média képviselői közlik majd az 50 fős szerkesztőségi és kiadói gárdával, hogy kiket vesznek át, azt egyelőre nem tudni, hogy a leépítés hány embert érint.

A csütörtöki értekezleten közölték a dolgozókkal, hogy az új tulajdonos az egyebek mellett a Joyt, a Playboyt, valamint az Éva Magazint is kiadó svájci Marquard Média lesz.

Az eladás tárgyát nem a Népszava Lapkiadó Kft., hanem a lap kiadási joga képezi. Ez a jog jelenleg nem ennek a kft.-nek a kezében van, hanem a Svájcban bejegyzett, sokak szerint a szocialistákhoz, azon belül is Puch Lászlóhoz köthető TGD Intermedia SA tulajdonában. Miután átadják ezt a kiadási jogot, a Népszava Kft. gyakorlatilag kiürül, várhatóan felszámolják, köztartozást azonban nem hagy hátra.

„Csoda, hogy eddig mindennap megjelent a Népszava” – nyilatkozta az MNO-nak Láposi Elza, a Népszava Kft. lapigazgatója, és megerősítette az eladásról szóló hírt. Az elmúlt években szigorú takarékoskodási intézkedéseket léptettek életbe a lapnál, ami miatt több kollégától megváltak, a fizetéseket pedig csökkentették.

A létszám emiatt 50 főre apadt, közülük 9-en dolgoztak a kiadói részlegen, a többiek újságírók, korrektorok, lapszerkesztők és tördelők. A leépítéseknek azonban még nincs végük, az új tulajdonos – a csütörtöki értekezleten elhangzottak szerint – jövő héten felkeresi a szerkesztőséget, és közli, hogy kiknek a munkájára tart igényt. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy hány főt küldenek el, mint ahogyan azt sem tudni, hogy mi lesz a sorsa Németh Péter főszerkesztőnek. Láposi Elza szerint „valamilyen formában” igényt tarthatnak az új helyen is a munkájára.

Az új tulajdonos ígéretet tett arra, hogy jogfolytonosan veszi át a dolgozókat, akikre pedig nem számítanak, végkielégítést kapnak. Láposi Elza lapigazgató biztosan nem megy át az új kiadóhoz, tőle várhatóan felmondással válnak meg.

A HVG megkereste az ügyben Németh Pétert, aki megerősítette: csütörtökön volt a bejelentés arról, hogy jövő héten eladják a lapot a Marquard Médiának.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e leépítés a tulajdonosváltással, azt válaszolta: egyelőre nem tud ilyen tervről, de elképzelhető.

A szerződést a jövő héten írják alá a kiadói jogról, és egy új céget hoznak létre, ami kiadja majd a Népszavát. A lapnál dolgozó újságíróknak azt mondták, hamarosan mindenkivel leülnek majd beszélgetni.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »