Annyira gyűlölik a kaliforniai liberálisok Trumpot, hogy egyre többen kilépnének az Egyesült Államokból is

Egyre erősödik az elszakadás iránti vágy az Egyesült Államok legnépesebb államában. Népszavazási kezdeményezést nyújtottak be az ügyben, több mint félmillió aláírást kell összegyűjteni július végéig.

Tavaly szeptemberben egy, a Kreml által támogatott mozgalom hívására Moszkvában találkoztak olyan aktivisták, akik között a kelet-ukrajnai szakadárok is felbukkantak. Az MNO értékelése szerint az egész dzsembori a nyugatellenes, hidegháborús politika egyik legfontosabb szereplőiről szólt. A moszkvai Ritz-Carlton egyik konferenciatermében Hawaii önjelölt királyán kívül ott volt Texas állam és Kalifornia függetlenségi mozgalmainak vezetője is, akik felhúzott szemöldökkel hallgatták az Amerika-ellenes felszólalásokat.

Az elnöki ciklus végéhez közeledve lehetne belőle teoretikusan valami

A kaliforniaiaknak kedvez, hogy Donald Trumpot amerikai elnökké választották. A talán legliberálisabb államban négymillió szavazattal kapott többet Hillary Clinton, a demokraták jelöltje. Trump kampánya során végig támogatásáról biztosította az Európai Uniót elhagyni készülő Nagy-Britanniát, a külföldi vezetők közül elsőként Theresa May brit miniszterelnököt fogadta. Trump ráadásul csupa olyan témában kampányolt és hozott meg elnöki rendeleteket – bevándorlási reform, Obamacare visszavágása, nők folytatólagos gyalázása –, amelyek a liberálisoknak szúrja a szemét.

Mindezek a Kalifornia függetlenségéért harcoló Igen, Kalifornia kezére játszottak, mely benyújtott egy népszavazási kezdeményezést még tavaly novemberben. Az állami kormányzat múlt hét csütörtökön rábólintott erre, így a mozgalom megkezdheti az aláírásgyűjtést. Száznyolcvan napjuk van, július 25-ig kell összegyűjteni összesen 585 407 aláírást, ez a regisztrált szavazók nyolc százaléka.

Hírdetés

Ha mindez összejön, 2018 novemberében lehetne népszavazást tartani arról a kérdésről, hogy visszavonják-e a kaliforniai alkotmány bizonyos rendelkezéseit. Konkrétan azt, amely szerint az állam az Egyesült Államok része, és amelynek törvényei fölött az amerikai alkotmány áll. Ezt követően egy további, 2019-es népszavazásra is szükség lenne ahhoz, hogy Kalifornia végleg elszakadjon az Egyesült Államoktól és különálló országként folytassa.

Trump is kevés lesz ahhoz, hogy ez összejöjjön

Arról egyelőre nincs szó, hogy a szövetségi kormányzat mit tenne, ha mindkét népszavazás sikerrel járna. Mindazonáltal nem is túl esélyes, hogy a világ hatodik legnagyobb gazdaságát veszni hagyja az Amerikai Egyesült Államok. Szakértők szerint az így is gyenge lábakon álló, eladósodott állam egyedül nem tudna talpon maradni. Ennek ellenére a közvélemény egyre inkább a calexit pártjára áll.

A lakosság 32 százaléka pártolja az elszakadást a Reuters/Ipsos december 6-a és január 19-e között végrehajtott közvélemény-kutatása szerint. A mostani eredmény több, mint amit a skót függetlenségi népszavazás idején, 2014-ben mértek (20 százalék volt akkor). A meglehetősen nagy, öt százalékos hibahatárral dolgozó felmérés szerint a demokrata szavazók nagyobb arányban támogatják a kilépést.

„Annyira nagy az ellenszenv Donald Trumppal szemben, hogy sok állampolgár szerint okosabb lenne távozni, mint harcolni” – jelentette ki a Reutersnek Steve Maviglio demokrata politikai tanácsadó, aki tavaly egy népszavazási politikai kampányt is vezetett. Az ellen harcolt, hogy sikeres legyen egy népszavazási kezdeményezés arról, hogy Kalifornia hat részre szakadjon. Szerinte egyébként Kalifornia már nemzetállam harminckilenc millió lakosával, de az elszakadásra nem lát sok esélyt, annak politikai, jogi és akár gazdasági nehézségei miatt. A szakértő rámutatott: amiatt sodródott Amerika polgárháborúba, mert Dél el akart szakadni.

Mindenesetre az Igen, Kalifornia mozgalom népszerűségét jelzi, hogy az elnökválasztás előtt a levelezőlistájukra feliratkozottak száma 2500-ról több mint 115 ezerre ugrott – mesélte a már említett Marinelli. A mozgalom aktivistái Trump-ellenes tüntetéseken lengetik a zászlóikat és állítják: ha Trump folytatja azon lépéseit, amelyek ellenkeznek Kalifornia liberális alapelveivel, erősödni fog a kilépés iránti vágy.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »