Annyi eső esett Fonyódon egy nap alatt, amennyit még soha nem mértek itthon

Komoly károkat okozott az időjárás az ország több pontján. Hirtelen lecsapó hatalmas viharok és felhőszakadások érték el kiszámíthatatlanul az ország különböző részeit. Fonyódon megdőlt az egy nap alatt lehullott csapadék mennyiségi rekord. Itt szerdán 120 milliméter eső esett, annyi, mint egy átlagos őszi hónapban összesen.

De hordta a víz a sarat Zalában, Hevesben, Nógrádban is. Szolnokon egy aluljárót öntött el úgy, hogy az autók tetejéig ért a víz. Sok helyen kidőlt fák okoztak nehézséget, míg Zalaegerszegen szinte sehol nem volt áram egész nap.

Máskor csak kis vízfolyások, vagy éppen száraz árkok váltak hömpölygő folyókká a Heves megyei Nagyvisnyón. A hatalmas zivatar mindent elöntött. A házak sem úszták meg, az alacsonyabban fekvő épületek, garázsok, szuterének áztak a vízben. A helyi tűzoltók siettek a lakók segítségére, bőven volt dolguk.

Hírdetés

Szaniszló László, Nagyvisnyó polgármestere elmondta: Több mint négyszáz ingatlan valamilyen szinten károsodott, a legtöbb helyen vízszivattyúzások voltak szükségesek. Rengeteg helyen a kerteket öntötte el a víz.

Szolnokon nem sokkal a zivatar után egy aluljárót töltött meg a víz úgy, hogy csak az autók teteje látszott ki.
Ódor László Lajos, a város polgármestere arról számolt be, hogy az elkövetkező napokban egy helyszíni szemlén fogják feltárni azokat a problémákat amelyek ezt előidézhetik.

A legtöbb eső a látvány ellenére sem Szolnokon esett. Fonyódon egy nap alatt 120 milliméter csapadék hullott le, ami az egy napi mennyiségben az eddigi legtöbb, amit valaha Magyarországon mértek.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »