Annyi a milliomos, mint égen a csillag

A 2017-es év hozott jót és rosszat is, de az biztos, hogy a gazdagok nem panaszkodhatnak: egy friss felmérés szerint a legalább egymillió eurós vagyonnal rendelkező rétegnek összesen hatvanbilliárd eurója van.

Több mint 10 százalékkal nőtt a világ leggazdagabbjainak vagyona 2017-ben – egyebek között ezt mutatta ki friss jelentésében a francia Capgemini üzleti tanácsadó óriás.

A kutatás szerint ez azt jelenti, hogy a szuper pénzes réteg már 60 billiárd eurón ül, miközben a Föld teljes pénzügyi vagyona a 150 billiárd eurót sem éri el.

Ezt a réteget a Capgemini úgy definiálja, hogy az tartozik ide, aki legalább egymillió eurós vagyonnal büszkélkedhet.

Nemcsak a privát bankszámla ér, hanem beleszámolják azokat a tulajdonosokat is, akiknek az üzleti érdekeltségei elérik ezt a küszöböt.

A felmérés szerint ma 18 millió ember mondhatja el magáról a világon, hogy eurómilliomos.

Hírdetés

Csak emlékeztetésképpen: a bolygó népessége 7,6 milliárd környékén mozog. Ha pedig már az ijesztő viszonyításoknál járunk – s ha hihetünk a becsléseknek –, akkor az előbbi szűk réteg rendelkezik az összes pénzbeli vagyon 40 százaléka felett. Csak az előző évben hatbilliárd euróval lettek tehetősebbek, az előrejelzések szerint pedig a tempó nem fog lassulni, és 2025-re további 26 billió euróval lehetnek vastagabbak.

Az eurómilliomosok kétharmada öt ország között oszlik el, az Egyesült Államokban élnek a legtöbben, csaknem 5,3 millióan.

Az USA-t sorrendben Japán, Németország, Kína és Franciaország követi.

A legélesebb a verseny a németek és a kínaiak (1,37 millió és 1,26 millió) között a gazdagok számában. A Capgemini pénzügyi üzletágának vezetője, Klaus-Georg Meyer a Die Welt német lapnak úgy nyilatkozott, hogy a két állam legkésőbb két éven belül helyet cserél a listán, még akkor is, ha egyébként Németországban csak tavaly 85 ezerrel bővült az egymillió eurósok klubja. Az ázsiai pénzemberek nem csak Kínában szaporodnak, a térség ezen a téren 12,1 százalékos növekedést tudott felmutatni tavaly. A legnagyobbat India ugrotta – 20 százalék –, de az ottani 1,3 milliárdos lakossághoz viszonyítva a 263 ezer milliomos még mindig elenyésző arányú.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »