Ankarában érik az újabb magyar íjászsiker

Két éve Franciaországban Orosz Viktor, szinte a semmiből előbukkanva, óriási meglepetésre világbajnoki címet szerzett a World Archery Teremíjász Világbajnokságán. Az akkor még a mezőny egyik legfiatalabb versenyzőjét senki sem sorolta az esélyesek közé. Azóta eltelt két év, rengeteg verseny és rengeteg siker követte az első nagy győzelmet, és most eljött az ideje, hogy Viktor megvédhesse világbajnoki címét.

A kétévente megrendezésre kerülő Teremíjász Világbajnokságnak az idén Ankara ad otthont. A város sokat szerepel mostanában a médiában, és aki még nem járt ott, biztosan mást gondol róla, mint ami a valóság. Ankara egy modern, tiszta, nyüzsgő világváros. A versenynek otthont adó Congressium az egyik legmodernebb létesítmény, ahol valaha is hasonló versenyt rendeztek. Természetesen a biztonsági előírások és intézkedések sokkal szigorúbbak, mint máshol.

Ankara március 1- 6. között látja vendégül a világ minden tájáról érkező íjászokat.

A verseny kvalifikációs fordulóját szerdán rendezték, ahol a Magyarországot egyedüliként képviselő Orosz Viktor a második legjobb eredményt lőtte mezőnyében. A kvalifikáció során 60 lövést adnak le a versenyzők, 18 méterről kell eltalálni egy 2 cm átmérőjű kört, mely 10 pontot ér. A lőhető 600 pontból Viktor 593-at lőtt, ami egyben új magyar csúcs is. Most már a verseny komoly esélyeseként tekintenek rá, az íjász világszervezet rögtön a kvalifikáció után egy esélylatolgató interjút kért tőle.

Hírdetés

Csütörtökön kezdődtek a kieséses fordulók, ahol a legjobb 8 közé jutásért az olasz Festi Manuel ellen 148 -143 arányban győzni tudott. A legjobb 4 közé az amerikai Carson Sapp ellen vezetett az út, 148-146 lett a vége. Ezután már az aranydöntőbe jutás volt a tét, ahol a török Furkan Derneklit kellett legyőznie. Ez a meccs is 148-146-ra végződött.

Viktor tehát egy fontos lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megvédhesse világbajnoki címét. Ehhez már csupán egyetlen akadályt kell legyőznie: a görög Christos Aerikos lesz a vasárnapi döntőben ellenfele.

A mérkőzést élőben közvetíti az Archery TV a YouTube-on, ezen az elérhetőségen, magyar idő szerint 9:55-kor.

Bármi történjen is vasárnap délelőtt, Viktor már mindenképp éremmel tér haza a világbajnokságról, és ez óriási siker a magyar íjászsport és minden magyar számára.

(Olvasónktól)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »