Angyalos Boldogasszony ünnepe Bacsfa-Szentantalon

Angyalos Boldogasszony ünnepe Bacsfa-Szentantalon

A csallóközi kegyhely Páduai Szent Antal-templomában a ferences rend legnagyobb ünnepét, a Porciunkula-búcsút ülték meg augusztus 2-án. Délután a templomkert megtelt a bűnbánat szentségéhez járulókkal; a templomban a dicsőséges rózsafüzért imádkozták a helyi hívek és a zarándokok. A szentmise főcelebránsa Dobszay Benedek OFM volt, aki Mátraverebély-Szentkútról érkezett Bacsfa-Szentantalra.

Fontosak a kegyhelyek közösségépítő kapcsolatuk miatt, nem utolsósorban most, amikor Édesanyánk ismételten a középpontba került e helyeken – emelte ki szentbeszédében Dobszay Benedek. Felidézte: amikor kezdő ferencesként részt vett egy fiataloknak tartott lelkigyakorlaton, akiknek kiosztották a keresztút stációit, szöveget kellett írniuk az adott állomásról. Az egyik lány arra törekedett, hogy a „Jézus találkozik Szent Anyjával” állomást kapja, mert a Szűzanya volt a példaképe. Tudatosan készült az anyaság hivatására az édesanyává lett Szent Szűzzel.

A Porciunkula-kápolna a ferences rendbeliek önazonosságának fontos szimbóluma – mondta a szónok. – Élete folyamán minden látogató eljut arra a kérdésre, hogy ki ő, hol áll a világban, mi a küldetése. A látogatót megérinti a kápolna; szemlélődve jobban megismerheti a ferences közösség lelkiségét.

A Porciunkula-búcsú nemcsak a kápolna ünnepe, hanem a Szűzanyáé is.

Kicsoda számunkra a Szűzanya? – hangzott el a bacska-szentantali ünnepen. – Könnyű megragadni példaképül állított személyiségét, amikor közbenjár értünk, és ezáltal megértjük, a csendes imádságos jelenlétben meghalljuk Isten hívását. Amikor döntést hoztunk, életre szóló döntést hoztunk, felemelkedő lelkülettel igent mondtunk. Nem könnyű az igenben, a hitben megmaradni, amikor beteg gyermekkel, nehéz házastárssal állunk szemben. De Szűz Mária is olyan dologra mondott igent, amelyet emberi ésszel nehéz felfogni. Kell hozzá a kegyelem.

Szűz Mária Jézus Krisztus életéhez, munkálkodásához köthető – jelenléte végighalad az üdvtörténeten. Szeplőtelenül fogantatott, mert Isten ki akarta emelni az embert a bűnből. Világra szüli az Üdvözítőt, mert Isten Jézus Krisztusban közel akar lenni az emberekhez.

Hírdetés

Mária-ünnepeinken keresztül az Urat ünnepeljük, aki jelen van és munkálkodik az életünkben, aki közösségben akar velünk élni, meg akar szabadítani, üdvözíteni akar minket. Isten munkálkodása mindig csodálattal tölt el bennünket. Egyházunk átalakul azáltal, hogy Isten megragad egy-egy embert, akit átalakít, és ezzel hatással van a környezetére. Isten a szentjein keresztül munkálkodik. Ilyen szentje volt Assisi Szent Ferenc is. Ma is munkálkodik. Lehet, hogy a legegyszerűbb helyről hív meg valakit. Halljuk meg ezt a hívást, és ne halogassunk, mert lehet, hogy nemcsak nekünk szól, hanem az egész Egyháznak – hangsúlyozta szentbeszédében Dobszay Benedek OFM.

A hívek nevében Bajnok Zoé köszönte meg a ferences szerzetesnek, hogy elfogadta a meghívást a búcsúra.

A szentmise végén Schranko László helyi plébános felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy idén szeptember 8-án tartják a Kisboldogasszony-búcsút, mivel a helyi hívekkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitó szentmiséjére készül.

Az est a lorettói litániával, Szűzanya-köszöntéssel, ereklyetisztelettel, majd csendes szentségimádással és szentségi áldással fejeződött be.

A Szent Antal szkóla énekével tette felemelővé az ünnepet.

Szöveg és fotó: Mészáros Angelika

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »