Angela Merkelről ítélkeznek

Angela Merkelről ítélkeznek

Angela Merkel migránspolitikájáról is ítélkeznek a „szupervasárnapon”.

Holnap három tartomány tizenhárommillió szavazásra jogosult állampolgára adhat választ arra a kérdésre, hogy jobbra tolódik-e Németország. A Baden-Württembergben, Rajna-vidék–Pfalzban és Szász-Anhaltban egy időben tartandó voksolás alakulását ezúttal egész Európa figyelemmel kíséri, mivel a menekülthullám megindulása óta a választási „szupervasárnap” először nyújt lehetőséget arra, hogy a lakosság ítéletet mondjon Angela Merkel migrációs politikájáról. Ha a szavazók elmarasztalják a kormányzatot a menekültáradattal kapcsolatos intézkedések miatt, akkor e lépés egyben a populisták sikerét is jelenti, ami a jobbratolódás fő motorjának számít. Az Alternatíva Németországnak (AfD) mind a három országrészben jó eséllyel számíthat arra, hogy bejut a tartományi parlamentekbe. Szász-Anhaltban a jelek szerint túlszárnyalhatja a szociáldemokratákat. Az SPD leépülése nyomasztó előjel lenne a jövőre sorra kerülő parlamenti választás idejére, mivel jelentősen megnehezítené a koalícióra lépést.

Neonáci gondolatok

Hírdetés

A pártok közül egyik sem húz olyan hasznot a jelenlegi menekültellenes hangulatból, mint az AfD, a tiltakozók szócsöve. Rajna-vidék–Pfalzban a kampányidőszak végén a tartomány sok politikusa idegenellenes üzenetet kapott. A levelezőlapon az Európa felé igyekvő menekülteket szállító hajót vörös nyilak szólítják fel a visszafordulásra. Feladóként a neonáci gondolatvilágot megjelenítő törpepárt, a Harmadik Út szerepel. Az államügyészség vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy a rasszista akció megfelel-e az uszítás vádjának.

A német szociáldemokraták eközben Párizsban még ma is az európai radikalizmus ellen küzdenek. Ma Francois Hollande francia elnök meghívására tizenöt európai baloldali vezető politikus, köztük Sigmar Gabriel német alkancellár, a Német Szociáldemokrata Párt elnöke érkezik a francia fővárosba, hogy az európai baloldal egységességét demonstrálva fellépjenek a populizmus, a radikalizmus és az idegenellenesség ellen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »