Angela Merkel nem távozik

Angela Merkel nem távozik

A német kancellár egy keddi berlini nyilatkozatában eloszlatta a találgatásokat arról, hogy a májusi európai parlamenti (EU-) választás után távozhat tisztségéből.

„A válaszom egyértelműen nem” – mondta a politikus az iraki miniszterelnökkel, Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfővel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztató végén a Süddeutsche Zeitung című lap tudósítójának azon kérdésére, hogy lehet-e ismét számolni azzal, hogy bejelentést tesz pályafutásának jövőjéről pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) június elejére tervezett rendkívüli vezetőségi ülésén.

A CDU-ban legutóbb szintén egy választás – a tavaly októberi hesseni tartományi törvényhozási választás – után tartottak rendkívüli kibővített elnökségi ülést. A párt Hessenben ugyan az első helyen végzett és megőrizte kormányzati pozícióját, de jelentősen gyengült, és Angela Merkel, az  akkori elnök a választás másnapján bejelentette, hogy nem pályázik többé a tisztségre.

Hírdetés

A június 2-án – egy héttel a május 26-i EP-választás után – kezdődő újabb kétnapos ülés megrendezéséről hétfőn döntöttek, és a váratlan döntés hatására találgatás indult a német sajtóban arról, hogy a szövetségi kormány átalakítása, akár a kormányfő távozása is napirendre kerülhet.

A CDU új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer egy keddi lapinterjúban egyértelműen cáfolta, hogy szó lenne ilyesmiről. A Die Welt című lapban közölt interjúban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a tanácskozás szolgálhatja-e egy kormányfőváltás előkészítését. Elmondta, hogy az ülést Angela Merkellel egyeztetve hívták össze, az időpontválasztást pedig az indokolja, hogy a CDU-nak fel kell készülnie a szövetségi kormányt alkotó pártok – a CDU, a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – szövetségi parlamenti (Bundestag-) vezetőinek egyeztetésére.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »