Angela Merkel is rájött arra, hogy a bevándorlók nem tudnak németül

MTI nyomán

Angela Merkel német kancellár szombaton felhívta a menekültek között lévő nőket, hogy öntudatosan kezdjenek új életet Németországban.

„Nyelvtanulás!” – biztatta a kancellár a bevándorló nőket szokásos heti videoüzenetében. „Azután egyszerűen kapcsolatokat keresni, nem magunkba zárkózni, hanem az ismert társadalomban élni és dolgozni, igyekezni előrejutni” – tette hozzá.

Hírdetés

Persze, mondjuk úgy valóban igen nehéz nyelvet tanulni, hogy valaki analfabéta. A muszlim országok többségében, ugyanis nem divat a nőket iskoláztatni. Afganisztánban a férfiak sem sem nevezhetőek különösebben képzettnek. A lakosság közel 80 százaléka nem tud írni és olvasni. Azzal egyelőre nem foglakozott senki, hogy Európa mit kezd majd, a menekültek teljesen képzetlen tömegeivel. 20-30 évesen nehéz lesz beültetni őket az iskola padba. Költői kérdés, hogy aki nem tud olvasni sem az milyen munkat kaphat majd?

„Aki beszél németül, sokkal jobban boldogul társadalmunkban” – folytatta Merkel. „Ha nem megy, együtt kell tanulni a gyerekekkel. Ők tanulnak az óvodában, iskolában, ezért gyakran jobbak, mint a szüleik; nem szabad ettől visszarettenni”.

Merkel arra is felhívta a menekült nőket videoüzenetében, hogy vállaljanak feladatokat. Mint mondta, ehhez sok lehetőség kínálkozik. Németországban sok kezdeményezés van, és akik ott dolgoznak, örülnek minden nőnek, „aki kinyújtja feléjük csápjait” – mondta a német kancellár.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »