Angela Merkel és Orbán Viktor találkozójára figyel a teljes német sajtó

Angela Merkel és Orbán Viktor találkozójára figyel a teljes német sajtó

Berlinben tárgyal Orbán Viktor, aki először Host Seehofer német belügyminiszterrel találkozott. A kormányfő elmondta: hazánk nem tud és nem is akar visszafogadni senkit. A magyar miniszterelnök ma Angela Merkel kancellárral találkozik. Az egész német sajtó várja, mi lesz a megbeszélés eredménye. 

A magyar miniszterelnököt Angela Merkel kancellár hívta hivatalos látogatásra a német fővárosba. Orbán Viktor utoljára 2015. októberében folytatott kétoldalú megbeszélést a német kancellárral. Angela Merkel véleménye azóta sokat változott a migráció ügyében, a leginkább azonban Horst Seehofer belügyminiszter követelte a határok lezárását az illegális migránsok előtt. 
 
Orbán Viktor szerdán vele tárgyalt Berlinben először. A miniszterelnök a bajor politikusnak elmondta, hogy Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit, de az illegális bevándorlók Görögországba szállításában kész segíteni. Orbán Viktor a bajor politikusnak elmondta azt is, hogy a magyar álláspont a kezdetektől fogva egyenes és őszinte. 
 
Mint fogalmazott: 

2015 óta ugyanazt képviseljük: a balkáni útvonal Görögországon keresztül vezet, így egyetlen menedékkérő sem Magyarországon lépett először az unió területére.

A magyar miniszterelnök később Wolfgang Schäuble Bundestag-elnökkel találkozott. Meghívójával, Angela Merkel kancellárral ma tárgyal, majd utána együtt állnak a sajtó elé. 

Hírdetés

Németországban a hétfő esti megállapodás ellenére sem sikerült véget vetni a politikai bizonytalanságnak. Sok még a kérdőjel azzal kapcsolatban, miképpen működnek majd a tranzitközpontok. 

Lesznek tranzitközpontok, de ezekben csak korlátozott időre lehet valakit bent tartani, alkotmányunk ugyanis 48 órában szabja meg a személyes szabadság korlátozásának maximumát. Ennyi idő alatt kell befejezni a személy átszállítását a következő országba

– közölte Angela Merkel az ARD közszolgálati televízió stúdiójában. A riporterek rákérdeztek arra, hogy a befogadás kancellárja ezután az elutasítás kancellárja lesz-e, de Merkel biztosította őket arról, hogy szó sincs erről. A valódi menedékkérőket be kell fogadni, de az országot, ahová kerülnek nem ők fogják kiválasztani. Mint fogalmazott, Európai megoldásra van szükség.
 
Ez az európai megoldás azonban még várat magára, miközben sok a kérdőjel Seehofer és Merkel alkuja ügyében is, ami az európai politikusokat is bizonytalanságban tartja. Több ország pontos információkra vár, hogy milyen formában fogják a német-osztrák határról visszafordítani a jogosulatlan menedékkérőket. Orbán Viktor Németországi látogatása előtt Sebastian Kurz osztrák kancellárral egyeztetett telefonon.

EchoTV

The post Angela Merkel és Orbán Viktor találkozójára figyel a teljes német sajtó appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »