Angela Merkel és Emmanuel Macron felszólította Oroszországot

A németországi kormányfő és a francia államfő felszólította vasárnap Oroszországot, hogy gyakoroljon „maximális nyomást” a szíriai tűzszünet azonnali életbe léptetése érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Angela Merkel és Emmanuel Macron létfontosságúnak nevezte, hogy „gyorsan és teljes mértékben végrehajtsák az ENSZ Biztonsági Tanácsa által szombaton egyhangúlag elfogadott határozatot, amely 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követeli Szíriában, hogy a humanitárius segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Gútába” – közölte a berlini miniszterelnöki hivatal.

Angela Merkel és Emmanuel Macron felszólította Oroszországot, hogy gyakoroljon maximális nyomást a szíriai kormányra, a légitámadások és a harcok azonnali felfüggesztése érdekében.

A tűzszünet, mint állítják, segélyszállítmányok eljuttatásán kívül súlyos betegek kimenekítését is célozza a harcok tépázta területekről.

Vlagyimir Putyin tájékoztatta a németországi kormányfőt és a francia elnököt azokról a gyakorlati lépésekről, amelyeket az orosz fél tesz a lakosság evakuálása, a humanitárius szállítmányok eljuttatása és az orvosi segítségnyújtás érdekében – közölte a Kreml szóvivője.

Hírdetés

A felek között kiemelt téma volt, hogy a harci cselekmények leállítása nem terjed ki a terrorista csoportosulások elleni hadműveletekre – tette hozzá.

Irán vasárnap bejelentette, hogy a szíriai kormányt támogató erők a tűzszünet ellenére vasárnap továbbra is támadták Damaszkusz közelében a felkelők egy zárványterületét.

Az ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) is harcokról számolt be. Értesülései szerint légi támadásokban és tüzérségi tűzben meghalt kilenc ember, 31 pedig megsebesült a Damaszkusztól keletre fekvő elővárosoknak a lázadók uralta részein. A központ ugyanakkor megjegyezte, hogy a bombázások nem voltak olyan hevesek, mint a hét előző napjain, és a szombat éjszaka volt a héten a legnyugodtabb.

Törökország miniszterelnök-helyettese, Bekir Bozdag vasárnap közölte, hogy a tűzszünet nem lesz hatással a török katonai támadásra Szíria északnyugati, kurdok uralta részén, Afrínban.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »