"Andrij, valaki lő a srácaimra!" – mázsás kérdőjelek a majdani mészárlás körül

Szinte napra pontosan egy éve volt a majdani tüntetések fekete napja: egy máig tisztázatlan eredetű lövöldözés következtében három rendőr és több mint 50 tüntető maradt holtan a kijevi utcákon. Sokáig tartotta magát az a híresztelés, hogy a jelzés nélküli mesterlövészek orosz provokátorok voltak, a BBC legutóbbi cikke azonban ennek pont az ellenkezőjét látszik alátámasztani. A súlyos kérdéseket felvető fejlemény a magyarországi sajtó 99 százaléka számára nem bír hírértékkel.

2014. február 20. van, Ukrajna elnöke még az oroszbarát Viktor Janukovics, Kijev főterén hónapok óta farkasszemet néznek egymással a tüntetők és a rohamrendőrök. A reggeli órákban máig tisztázatlan eredetű lövések érik a Berkut sorait, ekkor elszabadul a pokol, a készenlétisek fegyvertelen tüntetőket kezdenek levadászni, a nap végére több mint ötven tüntető és három rendőr marad holtan az utcákon. A vérengzés hatalmas löketet ad a kormányellenes tüntetéseknek, Janukovicsnak menekülnie kell, az ukrán parlament két nap múlva felmenti tisztségéből a „saját népébe lövető” ukrán elnököt.

Hírdetés

A barikádok tetején harcoló tüntetők – akik közül ma sokan Ukrajna legbefolyásosabb vezetői – a mai napig ragaszkodnak hozzá, hogy a mészárlás felelőssége teljes egészében a készenléti erőket terheli, akik az előző vezetés parancsára cselekedtek. Legújabb nyomozása után a BBC visszafogott angolsággal úgy fogalmaz: „más kép kezd kirajzolódni”.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »