Andreas végigsöpör Európán, özönvizet, áradásokat is hozhat

Andreas végigsöpör Európán, özönvizet, áradásokat is hozhat

Péntektől Szlovákia is ízelítőt kap az Andreas névre keresztelt alacsony légköri nyomásból, ami Európa nagy részének időjárását megváltoztatja. Oda is rengeteg csapadékot visz, ahol eddig aszállyal küszködtek. Szlovákia sem kivétel. A meteorológusok áradásoktól és földcsuszamlásoktól tartanak.

Andreas az Alpoktól a Földközi-tengerig nagy hatással lesz a következő napok időjárására. Rosszabbra fordul az idő Franciaországban, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Ausztriában, az egész Balkánon, de Délnyugat-Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában is. Az alacsony légnyomás rendkívül esős időt hoz. Az Alpokban akár még havazhat is, tájékoztat az imeteo.sk.

Nyugat-Szlovákia már pénteken ízelítőt kap a csapadékból, vasárnaptól viszont még több vihar és zuhé jöhet.

Hírdetés

Habár a legtöbb csapadékot az Adria északi részére jelezték elő, Szlovákia egyes részein lokálisan elérheti a 100 milliméternyi mennyiséget is. A szakértők éppen ezért áradásoktól tartanak. A legtöbb csapadék Szlovákia nyugati részén pénteken lesz, szombatra ez átterjed Közép-Szlovákiára is. Vasárnap újabb csapadékzóna érkezik, ami főleg az ország déli és nyugati részeit érinti. Helyenként akár 30-65 milliméter eső is lezúdulhat.

A nagy esőnek főleg Olaszország északi részén örülnének, ahol extrém szárazság jellemző már hónapok óta. Újra megtelnének a víztározók és a tavak.

A 200 milliméternyi csapadék viszont áradásokkal fenyeget és földcsuszamlások is előfordulhatnak. Az alacsony légnyomás erőteljes lehűlést is hoz, ami miatt 1500 méteres magasságban havazás is lehet.

Hó lehet több alpesi régióban, leginkább az osztrák-olasz határvidéken. Ausztria egyes területein akár egyméternyi friss hó is eshet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »