Andrássy Lipót gróf halálának 200. évfordulójára emlékeznek a betléri kastélyban

Andrássy Lipót gróf halálának 200. évfordulójára emlékeznek a betléri kastélyban

Andrássy Lipót gróf halálának 200. évfordulójáról emlékeznek meg pénteken (október 18.) a betléri kastélyban. Különleges túrával várják az érdeklődőket, amelynek keretében megismerhetik a magyar nemes életét – tájékoztatta TASR hírügynökséget Sandra Petríková, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum kulturális-promóciós menedzsere.

Matúš Molnár, a Betléri Múzeum történésze különleges tárlatvezetés keretében kalauzolja végig a látogatókat a kastély termein, és tart előadást a felvilágosult tudósként számon tartott gróf életéről. Ismerteti a gróf tevékenységét a bányászat terén, elmondja, hogyan igazgatta a birtokát, milyen szerepe volt az oktatás fejlesztésében, valamint mesél az utazásairól és gyűjtőszenvedélyéről.

Hírdetés

A túra résztvevői megtekinthetik a kastély könyvtárát is, amelyet Andrássy Lipót alapított. „A betléri kastélyparknak azt a részét is megtekintik a látogatók, amelyet végső nyughelyéül választott a gróf, és ahol több mint fél évszázadon át nyugodott, amíg földi maradványait örök nyugalomra nem helyezték a krasznahorkai várban levő családi kriptában” – mondta Petríková.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »