Ana Călugăru egyéni tárlata Kovásznán

Ana Călugăru egyéni tárlata Kovásznán

Ana Călugăru festőművész alkotásaiból nyílt egyéni tárlat péntek délután a kovásznai Kádár László Képtárban. Közreműködött a kovásznai Városi Művelődési Ház Kurta Béla ny. zenetanár által mentorált Neogitár-Alfa együttese.

A szárazgitáron elő­adott hangulatos zenei műsor után Czilli Aranka kovásznai magyar szakos tanár, költő nyitotta meg a kiállítást. Mint mondta: „Ana egy-egy festménye előtt elidőzve azon kapjuk magunkat, hogy az idő és a tér egyszer csak kinyílik előttünk, és mi ott állunk egy külső eszközökkel megteremtett belső tájban: az érzések csorgadozó folyói vagy patakjai előtt, a remény rügyet bontó fái alatt, a fájdalom, szomorúság vagy éppen a nosztalgia rácsai mögött. Ana festményein lelki domborzati formákra ismerhetünk, és azt hiszem, éppen ezért mindenkinek ismerősek e tájak. Mindenki másmilyennek látja, de az ott levés érzése nem idegen senki számára. Ezért is kellemes elidőzni Ana Călugăru festményei előtt, mert olyanok, mint valami érzelmi-hangulati élményvasút-utazás: fel­üdít, felráz, megnyugtat vagy éppen nyugtalansággal tölt el. Munkáinak megtekintése olyan, mint egy belső utazás, egy lelki tükörbe nézés.”

Hírdetés

Ana Călugăru festőművészt úgy fogadta a kovásznai közönség, mint „családtagot”, hiszen mielőtt Sepsiszentgyörgyre költözött, Kovásznán élt és alkotott, miközben szeretettel tanítgatta a kovásznai gyermekeket a rajz és festészet szeretetére. Alkotásait az utóbbi tíz évben a kovásznai közönség egyéni tárlatokon kétszer is megtekinthette a Kádár László Képtárban. 2011-ben és 2014-ben Magyarországon, 2015-ben Franciaországban és Lengyelországban, 2021-ben pedig Olaszországban szerepeltek munkái csoportos kiállításokon.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »