An-Núszra-terroristákat evakuál az egyik lázadószervezet Kelet-Gútából

A Dzsejs al-Iszlam nevű lázadószervezet pénteken közleményben jelentette be, hogy a korábban an-Núszra Front néven ismert szélsőséges szervezet bebörtönzött tagjait evakuálják Kelet-Gútából.

A szíriai állami televízió arról adott hírt, hogy szíriai "ellenzéki fegyveresek" és családjaik egy 13 fős csoportja péntek este elhagyta Kelet-Gútát. A tévé autóbuszokba szálló emberekről mutatott egy bejátszást, a helyszínen lévő tudósító szerint a felvételen kelet-gútai harcosok voltak láthatóak, akik a Vafidín településnél kialakított átkelőhelyen hagyták el Damaszkusz kormányerők által ostromolt, kiterjedt elővárosi térségét. A televízió szerint több "harcos" is 18 évesnél fiatalabb.

A Dzsejs al-Iszlam szerint a börtöneikben raboskodott szélsőségesek egy “első csoportja” hagyja el Kelet-Gútát. A közlés szerint az embereket a felkelőcsoportok uralta Idlíb tartományba evakuálják. Az an-Núszra Front dzsihadista csoportra nem vonatkozik az ENSZ által követelt 30 napos tűzszünet.

Hírdetés

A Dzsejs al-Iszlam szerint az evakuálásról szóló döntést megelőzően egyeztettek a világszervezettel, több külföldi hatalommal, illetve kelet-gútai civilek képviselőivel is. A felkelőcsoport képviselője, Mohamed Allús a pánarab al-Arabíja televízióban elmondta: az egykori an-Núszra Front mindössze néhány száz harcossal rendelkezik Kelet-Gútában.

Időközben Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szíriai orosz békéltető központ parancsnoka megerősítette a 13 fős csoport evakuálását, ugyanakkor megjegyezte, a lázadók fegyvertelenül hagyják el Kelet-Gútát. A vezérőrnagy szintén egy első csoportról beszélt, amely elhagyja a térséget jelezve, hogy tárgyalások zajlanak további emberek elszállításáról. Jevtusenko a nap folyamán szót ejtett arról is, hogy a központhoz ellenzéki fegyveres csoportok egyes képviselőitől olyan bejelentések érkeztek, miszerint készek megvitatni azt, hogy miként tudnának elhatárolódni az an-Nuszra Fronttól.

A Reuters brit hírügynökség szerint egyelőre nem világos, hogy a történtek tükrében megindul-e majd más fegyveres csoportok vagy civilek szélesebb körű evakuálása is az ostromlott térségből. Idlíb jelentős részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű fegyveres szervezet uralja. A HTS élén a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »