Ámítástechnika

Ámítástechnika

Mindnyájan tudjuk, hogy a média közvetítésében álhíreket, torz infókat is kapunk, s bizony, ember legyen a talpán, aki a tényeket kihámozza a szövegek szövevényéből.

A belpolitikai csatákban különösen nehéz ez, amikor az indulat-kitörések és bornírt performanszok lenullázzák a normális értelmet. Mégis érdemes lehet megvizsgálni ennek az ámítástechnikának a módszereit . Vannak finom módszerek, de az egyszerű olvasóknak szóló egyszerűbbek is.

Az alapfokú műveletek iskolapéldáját Bolgár György nyíltan baloldali rádiós, publicista nyújtja, aki a Klubrádióban és a Népszavában fejti ki nézeteit. Pontosabban: úgy tesz, mintha nem a nézeteit írná le, hanem Tényeket ismertetne, lerántva a leplet ellenfele, a kormány csalárd mesterkedéseiról. Az írásoknak könnyebb utánanézni, ezért előbb nézzük ezt a típust.

A Népszavában rendszeresen ír a napi politikai eseményekről, ma már egy kaptafára húzott szövegeket:

„Azt állította Orbán Viktor… Ezzel szemben a tény az, hogy…” kezdetű egyszerű szöveg a séma. A Népszava olvasói pedig boldogan osztoznak a szező örömében, hogy sikerült rajtakapni a vezető politikust valami óriási hazugságon. De hogyan is van ez a szövegezésben?

„Azt is állította Orbán (az ellenzéki vezetőknek adott válaszában), hogy „többször elhangzott, hogy bezártuk az iskolákat. A helyzet a következő: nem zártuk be az iskolákat. Ne terjesszenek valótlan híreket!” Ezzel szemben a tény az, hogy bár lakattal valóban nem zárták be őket, a miniszterelnök maga jelentette be március 13-án, hogy „a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket”.

nepszava.hu › 3072584_a-nagy-hazugsag-hete

„Azt állította Orbán Viktor (vasárnapi évértékelő beszédében), hogy „a tények (…) azt mutatják, hogy az utolsó tíz évünk volt a legsikeresebb az elmúlt száz év magyar történetében”. Ezzel szemben a tények mást mutatnak. Orbán ugyan azzal igyekezett alátámasztani állítását, hogy „hazánk történetében ritkák a hosszabb növekedési időszakok, de 2010 óta évente 2,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye”. Csakhogy még a rendszerváltás utáni időszakban is volt egy évtized – 1996-tól 2006 végéig – amelyben a növekedés évi átlagban meghaladta a 4 százalékot.”

űDe most jön a következtetésnek szánt megállapítás, ami ugyan a fenti premisszákból egyáltalán nem következik, de a jámbor olvasó beállítottságának valószínűleg megfelel (vagy majd meg fog felelni): „Ami azonban az elmúlt száz év legjobb évtizedének ünnepélyes kihirdetését alapjaiban cáfolja, az a jogállam számokban nem mérhető módszeres szétverése (a számok legföljebb különböző felmérésekben, indexekben jelennek meg arról, hogy már csak részben szabad országnak számítunk, részben szabad médiával).”

nepszava.hu/3068068_az-ondicseret-he

Bolgár úr még csak „részben szabad országnak…, részben szabad médiának” nevezi az itthoni viszonyokat, mert ha elhagyná a „részben” szót, hát akkor mindenki látná a logikai flikk-flakkot, s a „Hazugság hete” valódi hazugságát. Elvtársai külföldön már merészebbek a fogalmazásban. Ámde az ámítástechnika nem volna igazi technika, ha csak egy szólamú volna. Jön a többi „objektív”, így az utóbbi esetben pl. a Hírklikk, ahol rögtön ráerősítenek a válságkezelés témájára Bánó Andrással, s ezzel egyúttal Bolgár György írása nagyobb nyomatékot kap. Így készül el a vastag betűkkel szedett fő infó: „A magyar történelem legnagyobb válságkezelő blöffje.”

Hírdetés

www.hirstart.hu/osszes_mai_hir.php

A rádiós agymosás és szuggerálás nehezebben érhető tetten, bár az internet segítségével ez is megoldható.

De kinek van erre ideje, idege? Talán most a vírus-járvány miatti kijárási korlátozás miatt többeknek, ezért ajánlom: aki nem hiszi, járjon utána. Én megtettem. Orbán Viktor múlt pénteken a reggeli műsorban adott interjút a Kossuth Rádióban. A Klubrádióban a Beszéljük meg műsorban Bolgár úr természetesen ezzel foglalkozott. De hogyan? Aki nem hallgatta az igazit, azt hihetné, hogy Karinthy Frigyes híres műfordítás paródiáját hallgatja. Mert miről is volt szó valójában?

A járványügyi védekezésről, gazdasági intézkedéscsomagról, arról, hogy 500 ezer forintos extra juttatást kap idén minden egészségügyi dolgozó, és még több intézkedésről. Bolgár György rádiós műsorának pedig mi az indító felütése és legfőbb témája? Orbán Eu-ellenes, rángatja az EU centrum-államok oroszlán-bajuszát, meddig pimaszkodik még? Első szólóként Újhelyi István nyilatkozik, hogy az EU már nem tűri ezt soká, s Orbánt Hitlerhez, Mussolinihez, Francohoz hasonlította. De hogyan jutott idáig a műsor?

A riporter Nagy Katalin reggel megkérdezte a miniszterelnököt, hogy miközben itt van ez a félelmetes veszélyhelyzet, az EU bírósága elmarasztaló ítéletet hozott Magyarország, Csehország, Lengyelország ellen a bevándorló-kvóta korábbi elutasítása miatt. Erre reagált Orbán Viktor. Persze a Bolgár műsora ezt az előzményt és az interjú fontos részeit egyszerűen negligálta!

Ezeknek a műsoroknak, cikkeknek a logikai felépítése ilyen egyszerű sémára épül. A kérdés csak az: hogyan lehet ezzel az átlátszó ámítástechnikával sokakat megtéveszteni? És kiket? A zsigeri Fidesz-gyűlölők mellett az enyhébb ellenzékieket, a „csak a Klubrádiót hallgatom, az ATV-t nézem” közönségét. Másokban talán csak egy halvány emlék marad.

A Népszavát pedig ki ovassa? De ne legyünk naívak, s ne folytassunk struccpolitikát: az ellenfél nem tiszta lapokkal játszik. Szerencsére ezt már sokan látják. Egy kommentelő így reagált arra, miszerint 2006 végéig volt itt az aranykor: „Bolgár György úgy válogat, mint a kakas a tyúkok között.” …”A számok bár igazak, de nem abban a formájában ahogy ezt ő tálalja. …Egy eset kivételével amikor MSZP/SZDSZ kormány volt növekedett az adósságállomány. Az egy esetben is csak azért csökkent, mert nemzeti vagyont értékesítettek és megnyomorították az embereket.” (Becskereki)

mandiner.hu/cikk/20200222_az_ondicseret_hete

Száz szónak is egy a vége – mondhatnánk, de sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. Harc van már, s egyáltalán nem a „szellemharcok tiszta sugaránál” kell megvívnunk azt. Ezért most a járványveszély közepén különös jelentősége van Orbán Viktor szavainak, melyek valóban megérdemlik a kiemelt betűket: „a tények (…) azt mutatják, hogy az utolsó tíz évünk volt a legsikeresebb az elmúlt száz év magyar történetében”. Ha elég okosak és elég meggyőzőek vagyunk, akkor talán a mai válságon túljutva a következő évtized is sikeres lesz.

Ehhez azonban Orbán Viktor és csapata kell az országnak!

Patakfalvy Katalin

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »