Amit nem szabad a magyar szürkének, szabad a mioricának – még akkor is, ha hülyeségeket beszél

https://foter.ro/cikk/loter/a-parlament-szerint-a-szex-annyit-jelent-hogy-nem-kivant-terhesseg-es-nemi-betegsegek/#egyszeru-magyargyulolo-szoveges-matekpelda-erdelyi-polgaroknakJEAN ST’AY 2020. május 25., Emlékeznek még, milyen rángógörcsös rohamot okozott a román politikai (és nem csak) elitagyállományban Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebook-posztja, ahol megjelenik egy bizonyos földgömb, rajta a történelmi Magyarországgal?És akkor folytassuk egy zoológiai allegóriával. A magyar szürke ikonikus eleme az alföldi tájnak. A miorica ugyanilyen ikonikus eleme a kárpáti legelőknek. Persze, van köztük egyéb különbség is. Ha a magyar szürke történelmi Magyarországról beszél, akkor irredenta, revizionista, a független, szuverén, egységes és oszthatatlan utódnemzetállam sötétben bujkáló, sötétből szurkáló gyilkosa. Ha viszont, ne adj Isten, a miorica beszél az ő történelmi Romániájáról, amikor még nagyobb volt, mint éppen most, akkor mindenkinek kuss, hiszen – a klasszikus paradigma szerint – a miorica történelmi, történelmibb, még történelmibb Romániája értelemszerűen jogos és igazságos vízió, ellentétben a magyar szürke országrabló makkos lázálmával.

Hírdetés

Legutóbb a Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Raluca Turcan játszotta el a miorica szerepét, a tőle megszokott eleganciával. Viszont irtó ostobán. Módosította a Facebook-profilképét, mégpedig azon alkalomból, hogy a dátum szerint 145 éves a román liberalizmus. Ott az évszám: 1875. Valóban ekkor alapították a Nemzeti Liberális Pártot a korabeli román földön. Egy ilyen propagandaképletből nem hiányozhat a szlogen sem. Ott is van: 145 éve a románok szolgálatában. Mivel politikai propagandáról van szó, el lehet fogadni, bármennyire hajmeresztő módon nem igaz. Ráadásul igaz is, abban a tekintetben biztos, hogy például a magyarok szolgálatában nem annyira.Az igazán meredek ferdítés abban az ikonban keresendő (és találandó), amely Romániát ábrázolja. Az ikon pontosan az 1875-ös évszám fölött helyezkedik el. Ezzel viszont egyetlen apró probléma van. Nézzük csak:
Tehát, a Nagy-Románia ikonnak megfelelő helyzet legfeljebb 1920 után tekinthető valóságosnak. És akkor nézzük, mi volt a valóságos helyzet 1875-ben:
Kicsit más, nem? Tehát, ilyen emeletes marhasággal ritkán találkozni egy politikai propagandaanyagon. Ez valakinek fel is tűnhetett, ugyanis Turcan asszony levette az ominózus képet. Talán elszégyellte magát, hogy ennyire nem ismeri annak az országnak a történelmét, amelyet, ugye, 145 éve szolgál.És még mielőtt a nagy megbékélések ügyeletes bajnokai ujjongani kezdenének, hogy lám, a miorica bezzeg levette a képet, midőn belátta tévedését… Nem, Turcan asszony nem azért vette le a képet, mert a román politikai elitnek nincsenek revizionista álmai, amelyek, mint már jeleztem, teljesen jogosak, igazságosak, ellentétben a magyar szürke gonosz szándékaival. Egy frászt! Azért vette le, hogy ne tűnjön hülyébbnek a kelleténél.


Forrás:polgarno.blogspot.com
Tovább a cikkre »