„Amit nem ismerek, azt nem tudom védeni” – Pozsonypüspöki nyolcszáz éve

„Amit nem ismerek,  azt nem tudom védeni” – Pozsonypüspöki nyolcszáz éve

Az 1221-es esztendő rendkívül fontos Pozsonypüspöki számára, ehhez az évszámhoz köthető első írásos említése.

A település szülöttje, dr. Püspöki Nagy Péter történész elsőként tett említést erről az évszámról az 1968-ban megjelent „Püspöki mezőváros története” című terjedelmes helytörténeti monográfiájában, amely egy évvel később szlovák nyelven is megjelent. Az első írásos említés nagy jelentőséggel bír minden település számára, mert megtudható belőle a település akkori elnevezése, lakóinak neve, a különböző tulajdonviszonyok vagy akár a környékbeli településekkel való kapcsolata is.

Pozsonypüspöki jelentőségét földrajzi helyzete határozta meg. A Duna ágain itt vezettek ugyanis gázlók Oroszvár és Bécs irányába, de Főrév és Pozsony irányába is, csakúgy, mint Vereknyén keresztül Nagyszombat felé. 

A 2021-es év Pozsonypüspöki számára a település és katolikus temploma, a Szent Miklós-templom 800 éves évfordulójának jegyében telt.  Ebből a jeles alkalomból több programmal is készült a városrész, hogy az évfordulóról méltóképpen megemlékezzen, de ahogy mondani szokták: ember tervez, isten végez. 

„A püspökiek számításait is sajnos keresztbe húzta a mindent elsöprő koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések, így több ünnepi rendezvény” – köztük óvodai és iskolai programok, kiállítások, történelmi előadások, a virtuális galéria – is elmaradt tavaly, amelyek egy részét idén tervezzük majd megvalósítani” mondta lapunknak Jégh Izabella önkormányzati képviselő hozzáfűzve, remélhetőleg a vírushelyzet idén már kedvezni fog e szándékuknak. 

„Ennek köszönhetően a település első írásos említésének 800. évfordulójáról való megemlékezéssorozat kitolódik a 2022-es évre is. Mindazt, ami a tavalyi eredeti ünnepi programjainkból a megszorítások miatt kimaradt, többek közt az iskolások különböző vetélkedői Pozsonypüspöki történelméből, idén szeretnénk megvalósítani. De szeretnénk megjelentetni további két kiadványt is: a pozsonypüspöki szlovák iskola történetét, illetve a helyi magyar iskola újraindításának 70 évét feldolgozó kiadványt, ez utóbbit Nagy Mónika, az iskola igazgatója szerkesztésében. Szeretnénk továbbá megtartani azt az ünnepi hangversenyt és hálaadó szentmisét is, amely a tavalyi év során szintén elmaradt, illetve az ünnepi akadémiát is. Így tehát a 800 éves évfordulóról való megemlékező programok sora idén is folytatódik” – fűzte hozzá Jégh Izabella.

Püspöki, a római polgárjogú kisváros

Az évforduló jegyében a tavalyi év során három Pozsonypüspökihez kötődő kiadvány is napvilágot látott.

Sikerült megjelentetnünk a Pozsonypüspöki a történelem forgatagában című négynyelvű (magyar–szlovák–német–angol) nagyon tartalmas és rengeteg képpel illusztrált kiadványt, amely tulajdonképpen egy képes útikalauz. Ezenkívül megjelent egy háromnyelvű kiadvány is a feltárt templomi freskókról magyar–szlovák–német nyelven, amelynek képi és szövegi részeit a régészeti feltárást vezető Pavol Paulíny állította össze a kutatások alapján, Régmúlt idők kőből épített tanúja címmel”

Hírdetés

– mondta Jégh Izabella.

Az évforduló jegyében megjelent még egy harmadik kiadvány, egy bulletin is Pozsonypüspöki élő történelméről, amely az elmúlt öt esztendő Püspökire vonatkozó történéseit, a helyi kulturális szervezetek, egyletek, a templom, az iskolák és óvódák életét, tevékenységét foglalja össze, de tartalmazza Pozsonypüspöki kulturális és történelmi emlékeinek jegyzékét is, amelyet az évforduló alkalmából hat újabb történelmi emlékkel egészítettek ki.  

Mivel Pozsonypüspöki az elmúlt öt évben is gyarapodott, újabb negyedekben épültek lakóházak, kiadványunk tartalmazza a városrész utcaneveit is, illetve 1246-ig visszamenőleg azoknak a lelkiatyáknak a névsorát is – bár kissé hiányosan –, akik a püspöki Szent Miklós-templomban szolgálták a híveket”

– fűzte hozzá az önkormányzati képviselő.

Az eredetileg önálló mezőváros Püspöki 1972-től lett Pozsony egyik városrésze, és a városiasodás egyik következményeként fokozatosan eltűntek a háztartásokból a helyi néprajzi tárgyi emlékek. Félő volt, hogy ha valaki nem lép az ügyben, elveszik minden, ami Püspöki múltját tanúsítja. Csanaky Eleonóra, a Városi Hivatal Határokon Átnyúló Együttműködési és Vállalkozásfejlesztési Központjának (CIIC) akkori dolgozója ezért 2009-ben egy állandó múltidéző néprajzi kiállítást hozott létre, hogy mentse a még menthetőt.

„Nagyon sok régi fénykép is összegyűlt akkor, amelyeket mind beszkenneltem és archiváltam. A projektírások, illetve a korábban kialakított történelmi sétány anyagának készítése során is nagyon sok mindennek utánanéztem, így sok mindent megtudtam a városrész történelméről” – nyilatkozta lapunknak Csanaky Eleonóra, a Pozsonypüspöki az évszázadok forgatagában című négynyelvű kiadvány szerzője. Mint mondta, a történelmi alapot a könyvéhez Püspöki Nagy Péter 50 évvel ezelőtt megjelent monográfiája jelentette, amelyet saját kutatásaival egészített ki. 

Létrejött egy hatalmas szöveg- és képanyag, amelyből aztán összeállítottam a szóban forgó kiadványt, és a polgármester rendelkezésére bocsátottam. Maga a kiadás a városi hivatalnak és a magyar kormány támogatásának köszönhetően valósulhatott meg

– mondta a könyv szerzője hozzátéve, a négyszer 70 oldalas könyv minden, más-más nyelvű részében más-más képek vannak, az egyes képek képszövegei pedig mind négynyelvűek, hogy minél nagyobb áttekintést kapjanak a püspökiek a régmúlt történéseiről.

„Az volt a célom, hogy ezzel is a püspökiek lokálpatriotizmusát erősítsem. A sok idetelepült ugyanis nem is ismeri azt az érzést, hogy lokálpatriotizmus. Márpedig, amit nem ismerek, azt nem szerethetem, és amit nem szeretek, azt nem tudom védeni” – fűzte hozzá a szerző, akinek már a történelmi sétány kialakításával is az volt a célja, hogy rádöbbentse a püspökieket arra, itt már a római kortól folyamatosan létezett a település.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »