Amikor megmentettük a Habsburg kakukkfiókát

A magyar történelem egyik legnagyobb baklövésének tekinthetjük, hogy IV. (kun) László királyunk a frissen német-római császárrá vált Habsburgokat kisegítve 1278-ban ezen a napon megmentette Habsburg I. Rudolf hatalmát…Mint tudjuk a Habsburgoknak sosem volt erőssége a hála, amit a későbbi magyar történelem számos eseményével támaszthatunk alá. Szegény IV. László, ha tudja, hogy kakukkfiókát melenget a szárnyai alatt valószínűleg megvárta volna Bécs elestét és a Habsburgok elzavarását, s csak utána támad a csehekre..

A Német-Római Birodalmon belül a cseh király volt a legerősebb főúr, akinek a birtokai Csehországtól egészen Isztriáig tartottak és értelemszerűen szeretett volna császár lenni. A birodalom többi főura viszont nem szerette volna, ezért a jelentéktelen befolyású Habsburg családból emelték trónra I. Rudolfot, aki ezt követően megszerezte az osztrák tartományokat a cseh királytól. Ottokár azonban érthetően szerette volna visszaszerezni az elvesztett területeket, s nagy sereggel indult Bécs ellen. A magyar király se akart nagyon erős szomszédot, ezért a Habsburgok pártján szállt hadba IV. László, a Morva mezőn megvívott csata megnyerésében jelentős szerepet játszott a magyar lovasság.

Hírdetés

A bekerítést követően magát megadni akaró cseh királyt( aki a kor szokásai szerint jelentős váltságdíj fizetése után hazamehetett volna) megölték és lemeztetenítve szégyenítették meg hulláját.

Mint tudjuk a Habsburgoknak sosem volt erőssége a hála, amit a későbbi magyar történelem számos eseményével támaszthatunk alá. Szegény IV. László, ha tudja, hogy kakukkfiókát melenget a szárnyai alatt valószínűleg megvárta volna Bécs elestét és a Habsburgok elzavarását, s csak utána támad a csehekre…

Kazy világa


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »