Amikor iszik egy kávét, fogalma sincs arról, mennyire az alját kóstolja

Amikor iszik egy kávét, fogalma sincs arról, mennyire az alját kóstolja

Fontonként (ami 453 gramm) 803 dollárt (ami 223 ezer forint) fizetett a világ legdrágább nyers kávébabjáért egy panamai árverés győztes licitálója, egy tajvani kávékereskedő – értesült a CNA tajvani hírügynökség.

A kilónként 492 ezer forintért elkelő, Elida Geisha Green Tip Natural fajtájú kávébab a Lamastus családi birtokon termett Panamában, az eladásra kínált 100 font kávébabra pedig szerte a világból 250 vevő licitált a különleges fajtákkal foglalkozó panamai kávétermelők szövetségének (SCAP) árverésén.

A Best of Panama elnevezésű árverésen idén megdőlt minden korábbi rekord, az aukción 2721,5 kilogramm kávébabot adtak el minden korábbit messze meghaladó, kilónkénti 70 ezer forintos átlagáron.

Összehasonlításképpen: a New York-i árutőzsdén kilónként alig több mint 2 dollárért kereskednek az átlagos minőségű Arabica kávéval, ezt isszuk mi is. Vagyis még ezt sem, mert a tiszta Arabica kávé drágább a Robustánál, így a legnagyobb forgalmat generáló kávémárkák jellemzően inkább Robustát árulnak, esetleg kisebb részt Arabicával keverve.

Hírdetés

A kettő közti különbség a termelési nehézségekben túl (az Arabica kényes, a Robusta igénytelen növénytípus) az, hogy az Arabica nem olyan savas, ám gyomorkíméléséért cserébe sajnos nem is olyan erős, mint a Robusta. Ez viszont savas, de legalább krémes és magas koffeintartalmú. A lényeg viszont nem ez, hanem az olcsósága, ami a fentebb említett exkluzív kávébabokhoz képest gyakorlatilag értelmezhetetlen szintű.

Viszonylag ismertebb luxuskávé a Kopi Luwak, amiből itthon valamivel 20 ezer forint alatt lehet megvenni egy 100g-os csomagot, tehát a kiskereskedelmi kilóára 200 ezer forint közül mozog. Ebben az a speciális, hogy a kávébabot még gyümölcshéjjal borított állapotában megeszi a cibetmacska, majd miután távozott belőle a bab, az elveszíti savasságát, és finom lesz. De mint láthatjuk, nem eléggé finom ahhoz, hogy a legdrágább legyen az aukciókon.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »